Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmä elää edelleen ja vastikään siitä julkistettiin versio 3.0. Jollan blogissa kerrotaan myös, että Sailfish yhdistetään Mer-alustaan eli tavallaan esi-isäänsä.
Mer on Jollan tapaan Linuxiin, QML:ään ja HTML5:een pohjaava käyttöjärjestelmäydin, jota on tarjottu laitevalmistajille. Se perustuu Nokian ja Intelin yhteiselle Meego-projektille, jonka tausta on puolestaan Maemo-nimisessä alustassa.
Kun Nokiassa lopetettiin Meego-kehitys – N9-puhelin oli sen työn hienoin hedelmä – David Greaves ja Carsten Munk jatkoivat Mer-ytimen kehitystä sekä työkaluja sen ympärille. Useampi projekti perustettiin vuosien varrella Mer-alustan ympärille, mutta Jollan Sailfish on ollut niistä menestyksekkäin.
No mitä alustojen vaiheittainen yhdistäminen käytännössä tarkoittaa? Jollan käyttäjien kannalta ei kovin paljoa. Mer-yhteisöön liittyneiden käyttäjätilit yhdistetään jollakin aikataululla Sailfish OS -tileihin ja nykyään tämä tarkoittaa sitä, että yksityisyyden suojaaminen edellyttää projektilta erittäin suurta huolellisuutta.
Tällä hetkellä Sailfish- ja Mer-kehittäjät käyvät jo vilkasta keskustelua siitä, mitä alustojen yhdistäminen tarkoittaa. Lähtökohtaisesti Mer on täysin avoin alusta, mutta Sailfishissä on esimerkiksi Jollan kehittämiä QML-komponentteja, jotka eivät ole täysin avoimia. Tosin nekin ovat saatavana lähdekoodina.
Sailfish OS:n uusin 3.0.2-päivitys on nimeltään Oulanka tunnetun kansallispuiston mukaan. Jollan mukaan päivitys sisältää 44 virheenkorjausta, ja esimerkiksi uuden akkuvirran säästömoodin, joka vastaa muista laitteista tuttua ultravirransäästötilaa, kun akun varaus laskee alle 20 prosentin.
Oulanka-alustan uusiin ominaisuuksiin voi tutustua Jollan blogissa.