Tekesistä ja Finprosta muodostettu Business Finland on saanut paljon kritiikkiä osakseen. Nyt se vastaa kritiikkiin yli 30 ulkopuolisella arvioinnilla, jotka on koottu Innovaatioista kilpailukykyä ja kestävää kasvua -raporttiin. - Innovaatiot ovat tutkitusti kestävän kasvun tärkein lähde. Ennen lupauksia kakun jakamisesta pitäisi keskittyä niihin keinoihin, jotka tutkitusti kasvattavat kakkua, muistuttaa Business Finlandin pääjohtaja Pekka Soini.
Business Finland on saanut osakseen monenlaista kritiikkiä. Viime kesänä Helsingin Sanomat kertoi erikoisesta järjestelystä, jossa silloisen Tekesin ja IBM:n syyskuussa 2016 solmima jättidiili olisi ajanut koko viraston kriisiin. Business Finland joutui tekemään asiasta selvityksen elinkeinoministeri Mika Lintilälle.
Vielä erikoisempaan valoon Business Finlandin toiminta johtui viime kuussa, kun eduskunnan oikeusasiamies totesi tutkimuksensa perusteella, ettei laitoksen toiminta täyty perustuslain vaatimuksia. Seuraavaksi elinkeinoministeriön on tarkoitus päättää, miten Business Finlandin toimintaa pitää muuttaa.
Tätä silmällä pitäen Business Finland ajoittaa ulkopuolisten arvioinnin julkistamisen hyvin sopivasti. Arviointien perusteella toiminta on tuloksellista, mistä kertoo se, että tuettujen yritysten toiminta on kasvanut verrokkiyrityksiä paremmin ja nopeammin. Kriitikko voisi tähän sanoa, että Business Finland ei ota tarpeeksi riskejä, vaan veikkaa ”varmoja hevosia”.
Pääjohtaja Pekka Soini kommentoi uutta raporttia sanoen, että ”vastuullisena julkisena toimijana teetämme säännöllisesti ulkopuolisilla asiantuntijoilla arviointeja toimintamme tuloksista ja vaikutuksista. Meille on myös tärkeää olla avoimia ja läpinäkyviä toimissamme”. Lause on suora vastaus eduskunnan oikeusasiamiehen esittämään kritiikkiin.
Soinin viesti tulevalle hallitukselle on kuitenkin selvä. Päättyvän ja edellisen hallituskauden aikana yritysten julkista tutkimusrahaa on leikattu yli 200 miljoonaa euroa. - Seuraavan hallituskauden tärkein tehtävä onkin innovaatiorahoituksen nostaminen takaisin kasvu-uralle. Uuden hallituksen on sitouduttava tutkimus- ja innovaationeuvoston tavoitteeseen nostaa vuoteen 2030 mennessä tutkimus- ja kehittämistoiminnan panostuksen osuus neljään prosenttiin suhteessa kansantuotteeseen, Soini vaatii.
Innovaatioista kilpailukykyä ja kestävää kasvua -raporttiin voi tutustua Business Finlandin sivuilla.