Linux on 25-vuotias käyttöjärjestelmä ja jos unohdetaan PC-tietokoneet, se on vallannut kaiken muun mahdollisen sulautetuista pienistä laitteista älypuhelimiin, palvelimin ja supertietokoneisiin. Mutta miksi Linux on ollut niin iso menestys? Linus Torvaldsin selitys on yllättävä.
Torvalds antoi Linux Journalille haastattelun käynnistämänsä käyttöjärjestelmäkehityksen 25-vuotispäivän kunniaksi. Siinä Torvalds sanoo, ettei Linuxille ole koskaan ollut mitään pitkän tähtäimen suunnitelmaa.
- Olen aina keskittynyt tämän hetken asioihin sen sijaan, että huolehtisin asioista, jotka ovat edessä viiden tai 10 vuoden kuluttua, Torvalds kertoo.
Tämän takia Torvalds uskoo, että Linux pärjää ”ihan hyvin” myös seuraavan neljännesvuosisadan, jos tietotekniikassa tai laskennassa ei tapahdu jotain mullistavaa. - Uuden käyttöjärjestelmän kehittäminen on paljon vaikeampaa kuin ajattelin aikaisemmin ja se vaatii paljon isolta joukolta ihmisiä, Torvalds sanoo.
Torvaldsilta kysytään haastattelussa, eikö Linuxia voisi koodata jollakin modernimmalla kielellä kuin C:llä? – Mitään parempaa ei ole tullut tarjolle. Olemme lisänneet laajennuksia C:n päälle, mutta pääosin kieli on sama kuin aloittaessani.
Tällä hetkellä koodaajien käyttöön tulee paljon uusia kieliä, mutta Torvaldsin mukaan ne eivät sovi alhaisen tason järjestelmäohjelmointiin. Niiden tehtävä on Torvaldsin mukaan tehdä näyttävien käyttöliittymien luomisesta helpompaa.
Torvalds ei enää näytä kärsivän siitä, ettei Linux valtaa PC-koneiden työpöytiä. Perinteinen PC ei ole enää samalla tavalla hallitsevassa asemassa kuin aikaisemmin. Silloinkin kun ihmiset käyttävät Windows 10- tai Mac-konetta, se on yleensä selain ja muutama satunnainen sovellus. Kuluttajan tietokoneesta on tullut pelkkä selain ja yhä useammin se on tabletti tai puhelin, Torvalds sanoo.
Linux Journalin haastattelu löytyy täältä.