5G-verkoissa siirretään selvästi nykyisiä 4G-verkkoja nopeammin dataa, mutta vieläkin suurempi haaste on 1 millisekuntiin määritelty latenssivaatimus. Tämä tarkoittaa käytännössä, että verkon laitteet täytyy vaihesynkronoida nanosekuntiluokassa.
Tämä onnistuu paitsi atomikelloilla, myös paikannusignaaleilla. Sveitsiläinen GNNS-moduuleja kehittävä u-blox kertoo nyt saaneensa GNSS-ajoituspiireilleen massiivisen tilauksen Kiinassa. Sen ajoitus synkronoi China Unicomin 416 000 uutta 4G-tukiasemaa.
Vaikka sopimus koskee 4G-tukiasemia, niiden täytyy tukea tiukempaa synkronointia, jotta tuleva siirtymä 5G-tekniikkaan sujuu jouhevasti. 4G-verkoissa latentti on määritelty 10 millisekuntiin eli 5G-viive on tästä vain kymmenesosa. Käytännön yhteyksissä latenssi voi toki heitellä ja olla tätä suurempi.
China Unicomin 4G-toimitussopimukset on jaettu useille laitetoimittajille ja u-bloxin mukaan monet niistä ovat sen GNSS-ajoitusasiakkaita. Yhtiö esitteli marraskuussa ensimmäisen useaa taajuusaluetta ja kaikkia neljää GNSS-järjestelmää (GPS, Galileo, Glonass ja Beidou) tukevan GNSS-ajoitusratkaisun, johon tuleva 5G-synkronointi perustuu.
Miksi 5G sitten vaatii tarkempaa synkronointia? 5G:ssä signaali tulee laitteeseen useista antenneista ja tukiasemista. Tällainen datansiirto on tehokkainta silloin, kun pystytään täysin kompensoimaan signaalipolkujen viiveet ja ajoitus saadaan täysin kohdalleen. Tukiasemien välillä tämä edellyttää vähintään 90 nanosekunnin vaihesynkronointia, kun 4G:ssä vaatimus oli 500 nanosekuntia.
Tässä kuvaan astuu u-bloxin ZED-FT9-piiri, joka lanseerattiin marraskuussa. Se on 54-nastaiseen koteloon pakattu ratkaisu, jonka mitat ovat vain 17 x 22 x 2,4 milliä. Sen näytetoimitukset alkoivat helmikuussa.
ZED-FT9-piirillä on demonstroitu 10 nanosekunnin synkronointitarkkuus ja 3 nanosekunnin poikkeama 24 tunnin aikana. Tämä riittää vastaamaan 5G-verkon tiukkoihin vaatimuksiin.