5G-verkoissa jokaisen käyttäjän datayhteys paranee, kun tukiaseman antenni osaa suunnata säteen juuri käyttäjä kohti, vaikka tämä olisi liikkeessä. Nokia helpottaa nyt tämän beamforming-tekniikan käyttöönottoa OTAVA-virtuaaliympäristöllä, jolla antennien sijoittelu ja suuntaaminen voidaan optimoida.
Nokia on rakentanut Ouluun OTAVA-tutkimusympäristön (Over The Air Validation Area). Kyse on patentoitavana olevasta ratkaisusta, jossa voidaan sekoittaa fyysisiä laitteita virtuaaliympäristöön. Sen avulla operaattori voi simuloida 5G-antennien sijoittelun vaikutuksia radion suorituskykyyn virtuaalisessa ympäristössä.
Antennit suuntaavat säteet tekoälyä ja koneoppimista hyödyntävillä algoritmeilla. Kun antennien toimintaa voidaan simuloida oikeaa vastaavassa ympäristössä, operaattori saa 5G-verkon ja MIMO-antenniratkaisujen hyödyt käyttöönsä heti ensimmäisestä päivästä lähtien.
OTAVA-labraa voidaan myös käyttää Nokian Reefshark-tukisemprosessorien suorituskyvyn verifioimiseen ja testaamiseen. MIMO-pohjaisten 5G-solujen spektritehokkuuden maksimoimisessa OTAVAlabra on keskeisessä asemassa, Nokia lisää.
Esimerkiksi Telian verkkojen arkkitehtuurien kehityksestä vastaavan Timo Hietalahden mukaan OTAVA-laboratorio auttaa heitä löytämään 5G-radioverkkosuunnittelun haasteet aikaisemmin. Samalla nopeutuu haasteiden ratkaisu.