Gallium-nitridi (GaN) tarjoaa merkittäviä etuja tehokkuuden ja tehotiheyden lisäämisessä, mikä mahdollistaa suunnittelijoille huomattavasti haastavampien virtalähdemääritysten täyttämisen verrattuna piipohjaisiin MOSFET-komponentteihin. Yksi kohtuullinen huolenaihe minkä tahansa uuden, merkittäviä etuja tarjoavan teknologian suhteen on sen kestävyys ja luotettavuus. Poistaaksemme mahdolliset epäilykset, joita käyttäjillä saattaa olla, tarkastellaan GaN-teknologian kestävyyttä, luotettavuutta ja laatua.
Harvardin yliopiston sovelletun tieteen tutkimuslaitoksessa on ensimmäistä kertaa maailmassa onnistuttu lähettämään langattomasti dataa laserilla. Kyse on merkittävästä läpimurrosta, joka voi avata tien merkittävästi nykyistä nopeampien ns. super-wifiverkkojen kehitykseen.
Normaalisti laser emittoi vain yhden aallonpituuden valoa. Harvardin tutkijat kehittivät laserin, oka emittoi mikroaaltoja. Tätä energiaa voidaan käyttää datansiirtoon.
Temppu onnistui integroimalla laseriin taajuuskampa, jolla generoidaan terahertsitaajuuksia. Laserin sisällä eri aallonpituiset valonsäteet törmäävät toisiinsa, mikä saa elektronit oskilloimaan mikroaaltotaajuuksilla.
Lähettääkseen mikroaaltosignaaleja laitteeseen tarvittiin antenni. Se toteutettiin etsaamalla piirin ylimpään elektrodiin aukko, jolloin syntyy eräänlainen dipoliantennin. Tämän jälkeen taajuuskampaa moduloitiin niin, että se kykeni enkoodaamaan informaatiota mikroaaltosäteilyyn. Näin koodattu säteily lähetettiin toiseen ”laserradioon”.
Tutkijat demosivat myös, että lasetrilla voitiin vastaanottaa koodattua signaalia. Ensimmäiseksi tutkijat lähettivät laserilla pätkän Dean Martinin esittämää Volare-kappaletta.
Tekoälyn ja HPC-laskennan korkean suorituskyvyn tietojenkäsittelyn (HPC) kasvava kysyntä jatkuu vahvana, ja markkinat kasvavat yli 15 prosenttia vuonna 2025, arvioi IDC tuoreessa Worldwide Semiconductor Technology Supply Chain Intelligence -raportissaan.
Tyypillisesti autojen ADAS-järjestelmien tutkat näkevät 50–80 metrin päähän, parhaimmillaan jopa yli 200 metrin päähän. Infineonin uusin RASIC-sarjan tutkapiiri tunnistaa jalankulkijan selvästi kauempaa.
Alphawave Semi on esitellyt ensimmäisenä maailmassa 64 gigabitin sekuntinopeuteen yltävän UCIe-liitännän (Universal Chiplet Interconnect Express) sirujen välisiin yhteyksiin. Tämä kolmannen sukupolven teknologia nostaa sirujen välisten yhteyksien suorituskyvyn täysin uudelle tasolle.
Nokia ja Turkcell ovat yhteistyössä saavuttaneet maailman ensimmäisenä kvanttiturvallisen IPsec-verkkosalauksen toteutuksen mobiiliverkkojen käyttöön. Tämä merkittävä saavutus edustaa kriittistä askelta mobiiliverkkojen suojaamisessa tulevaisuuden kvanttitietokoneiden aiheuttamia uhkia vastaan. Nokia ja Turkcell käyttävät uusimpia kryptografisia standardeja varmistaakseen, että mobiiliviestintä pysyy turvassa nykyisissä ja tulevissa uhkatilanteissa.
Python on noussut vuoden 2024 ylivoimaiseksi ohjelmointikieleksi, saavuttaen ennätykselliset 10 % kasvun suosiomittauksissa vuoden aikana. Tämä tekee siitä selkeän voittajan TIOBE-indeksissä, joka mittaa ohjelmointikielten suosiota maailmanlaajuisesti.
Professori Mikko Möttönen on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä kolmevuotisen apurahan kehittämään tekniikkaa kvanttivirheiden korjaamiseksi. Hänen tutkimusryhmänsä kehittää ratkaisua, jonka avulla mikroaaltopulssit voidaan jatkossa pitää millikelvinin eli -273 asteen lämpötilassa.
Ranskalainen verkon nopeuksia mittaava nPerf ei anna Suomelle mitalisijaa Pohjoismaiden kiinteän verkkon mittauskisassa. Suomi on hitaampi kuin Tanska, Ruotsi tai Norja. Tanskaan tulee eroa keskimäärin 45,5 megabittiä sekunnissa liittymää kohti.
Huawei on tuonut markkinoille uusia laitteita, jotka hyödyntävät NearLink-teknologiaa, mahdollistaen huomattavasti nopeamman, energiatehokkaamman ja luotettavamman viestinnän kuin perinteinen Bluetooth. NearLink, jota johtaa Kiinan NearLink Alliance -konsortio, on suunniteltu haastamaan vallitsevat lyhyen kantaman langattoman viestinnän standardit.
Autoteollisuus on siirtymässä yhä monimutkaisempiin ohjelmistopohjaisiin järjestelmiin, joissa virheetön ohjelmisto on elintärkeää turvallisuuden ja suorituskyvyn varmistamiseksi. Ohjelmiston laatu ja luotettavuus eivät ole enää vain valinnaisia ominaisuuksia, vaan kriittisiä vaatimuksia erityisesti autonomisessa ajamisessa, kehittyneissä kuljettajaa avustavissa järjestelmissä (ADAS) ja yhdistetyissä ajoneuvojärjestelmissä.
Kulutuselektroniikassa mikrofonit perustuvat yhä useammin piihin ja MEMS-rakenteisiin, jotka ovat tähän saakka olleet pääasiassa joka suuntaan kuuntelevia. Kanadalainen Soundskrit on nyt esitellyt ensimmäiset MEMS-pohjaiset suuntaavat mikrofonit, jotka lupaavat mullistaa mikrofonisuunnittelun ja parantaa merkittävästi äänen tallennuksen laatua.
Kestävä digitaalinen infrastruktuuri on kriittinen, jotta tietoliikenneverkot voidaan tehokkaasti valjastaa tekoälyinnovaatioiden ja pilvipohjaisten palveluiden tarpeisiin. Tekoälyyn liittyvien datarikkaiden sovellusten lisääntyvä kysyntä edellyttää tietoliikenneverkkoa, joka kykenee käsittelemään suuria tietomääriä alhaisella viiveellä, kirjoittaa Orange Businessin kumppaniratkaisuista vastaava Carl Hansson.
Euroopan unioni ottaa merkittävän askeleen avaruusteknologian kehittämisessä allekirjoittamalla sopimuksen uuden IRIS²-satelliittijärjestelmän toteuttamisesta. Tämä 290 satelliitin verkko on suunniteltu vahvistamaan Euroopan itsenäisyyttä ja turvallista yhteydenpitoa.
Saksalainen Rohde & Schwarz on esitellyt uuden CS-MC53-mikroaaltomuuntimen, joka tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia millimetrialueen (mmWave) ja 5G:n korkeiden taajuusalueiden mittaamiseen. Tämä innovatiivinen laite laajentaa nykyisten mittausjärjestelmien taajuusaluetta jopa 53 GHz:iin ja vastaa kasvavaan tarpeeseen mitata ja analysoida tarkasti 5G-verkon suorituskykyä.
Engadgetin mukaan uusi HDMI-standardi, nimeltään HDMI 2.2, saattaa tehdä ensiesiintymisensä jo muutaman viikon sisällä. HDMI Forum lähetti viikonlopun aikana medialle, mukaan lukien Engadgetille, sähköpostin, jossa kerrottiin uuden standardin julkistuksesta. Sähköpostin mukaan HDMI 2.2 esitellään maanantaina 6. tammikuuta Las Vegasissa juuri ennen CES 2025 -tapahtuman virallista aloitusta.
Stanfordin yliopiston akkujen tutkimuskeskuksen uusi tutkimus paljastaa, että sähköautojen akut voivat kestää jopa 40 % pidempään kuin aiemmin arvioitiin. Tutkijat havaitsivat, että todellisia ajotilanteita jäljittelevät testausolosuhteet vähentävät akkujen kulumista ja haastavat perinteiset oletukset niiden käyttöiästä.
Jotta voidaan vastata uuden teknologian vaatimuksiin ja pitää järjestelmät toimimassa ”kellon tavoin”, on aika harkita ajoitusratkaisuja uudelleen. Tässä kaksiosaisessa "Precision Timing" -artikkelissa opit, miksi mikroelektromekaanisiin järjestelmiin eli MEMS-komponentteihin perustuvat piiajoituslaitteet päihittävät kvartsin elektroniikkasuunnittelun uudella aikakaudella.
EuroHPC-hankkeessa on valittu seitsemän konsortiota perustamaan ensimmäiset AI Factoryt yli tekoälytehtaat eri puolille Eurooppaa. Tehtaiden odotetaan olevan toiminnassa vuonna 2025 ja myös Suomessa tehdas aloittaa Kajaanissa CSC:n tiloissa jo ensi vuonna.
AWS ei aio luovuttaa suurten kielimallien koulutusta Nvidian ja AMD:n temmellyskentäksi. Vuosi sitten yhtiö esitteli tekoälypalvelimien uuden tehoprosessorinsa eli Trainium2-piirin. Nyt yhtiö tuo prosessoria hyödyntävät laskentaresurssit - AWS:n kielellä instanssit - asiakkaiden käyttöön.
Matalatehoisten langattomien ratkaisujen asiantuntija Nordic Semiconductor ja eSIM-ratkaisuja kehittävä Kigen ovat julkistaneet yhteistyön, joka sujuvoittaa massiivisten IoT-verkkojen käyttöönottoa. Yhdessä he esittelevät CES 2025 -messuilla ratkaisun, joka yhdistää Nordic Semiconductorin nRF9151-moduulin ja Kigenin SGP.32 IoT eSIM-teknologian sekä laitteiden hallinta-alustan.
Liitettävyysratkaisujen tarve kasvaa jatkuvasti auto- ja teollisuusmarkkinoilla, kun sovellukset vaativat yhä suurempaa tiedonsiirtonopeutta, pienempää latenssia ja parannettua tietoturvaa. Microchip Technology vastaa tähän kysyntään esittelemällä uuden ATA650x-CAN-piirisarjan.
Jotta voidaan vastata uuden teknologian vaatimuksiin ja pitää järjestelmät toimimassa ”kellon tavoin”, on aika harkita ajoitusratkaisuja uudelleen. Tässä kaksiosaisessa "Precision Timing" -artikkelissa opit, miksi mikroelektromekaanisiin järjestelmiin eli MEMS-komponentteihin perustuvat piiajoituslaitteet päihittävät kvartsin elektroniikkasuunnittelun uudella aikakaudella.
Kestävä digitaalinen infrastruktuuri on kriittinen, jotta tietoliikenneverkot voidaan tehokkaasti valjastaa tekoälyinnovaatioiden ja pilvipohjaisten palveluiden tarpeisiin. Tekoälyyn liittyvien datarikkaiden sovellusten lisääntyvä kysyntä edellyttää tietoliikenneverkkoa, joka kykenee käsittelemään suuria tietomääriä alhaisella viiveellä, kirjoittaa Orange Businessin kumppaniratkaisuista vastaava Carl Hansson.
Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme. R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.