Virve-verkkoa operoiva Erillisverkot tutkitutti helmikuussa Taloustutkimuksella, miten viranomaisverkon asema viranomaisten parissa. Tulokset ovat selviä, sillä niiden mukaan maan turvallisuus heikentyisi ilman turvallisia ja toimivia yhteyksiä viranomaisten välillä.
Tutkimuksessa oli mukana huoltokriittisten yritysten, ministeriöiden, Puolustusvoimien, pelastus- ja poliisitoimen, Rajavartiolaitoksen, sosiaali- ja terveysalan sekä valtion virastojen ja laitosten palveluksessa työskenteleviä. Tutkimukseen vastanneista 91 prosenttia sanoo, että kansallisen turvallisuuden on oltava seuraavan hallitusohjelman ytimessä.
Jos viranomaisverkko Virveä ei olisi, Suomen turvallisuus vaarantuisi. Näin arvioi 78 prosenttia Erillisverkkojen maine- ja tunnettuustutkimuksen vastaajista. Virven rooli on ajan kohtainen, sillä vuodesta 2002 käytössä ollutta viranomaisverkkoa ollaan uudistamassa pian. Laajakaistainen viranomaisverkko eli Virve 2.0 toteutetaan viranomaisten ja kaupallisten toimijoiden yhteistyönä.
- Sidosryhmämme odottavat, että heillä on käytössään parhaat työkalut turvalliseen viranomaisviestintään myös jatkossa. Suomen on tärkeää pysyä itsenäisenä myös digitaalisessa mielessä, Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki sanoo.
Tulevaisuuden uhkakuvista tutkimuksessa nousivat esiin monenlaiset viranomaisviestintää vaativat kriisitilanteet. Lähes joka kolmannen vastaajan mielestä suurin uhka lähitulevaisuudessa on kriittisen infrastruktuurin lamauttava kyberhyökkäys. Kansalliseen turvallisuuteen vaikuttavan yritystoiminnan siirtymistä ulkomaiseen omistukseen pitää uhkana 82 prosenttia vastaajista. Kriittisen tiedon tallentaminen pilvipalveluihin puolestaan arveluttaa 64 prosenttia vastaajista.
Vastaajista 90 prosenttia arvioi kuitenkin ainakin osan kriittisestä tiedosta olevan Suomessa turvassa, kiitos toimivien viranomaisverkkojen ja alan toimijoiden yhteistyön.
Helmikuussa keskellä vilkkainta vaalikevättä tehdyssä kyselyssä 64 prosenttia pelastus- ja huoltovarmuusalan sidosryhmävastaajista arvioi, että kansalaisten turvallisuudentunne on heikentynyt. Heidän mielestään vain joka viides suomalainen ymmärtää riittävän hyvin, mikä on yleisen turvallisuuden kannalta kriittistä tietoa.