Vapun alla amerikkalainen Bloomberg-uutissivusto kohahdutti tiedolla, jonka mukaan Vodafone oli löytänyt jo vuonna 2011 takaoven Huawein verkkolaitteista. Tämä oli se kuuluisa ”savuava ase” eli todiste siitä, että Huawei todella vakoilee länsimaisia käyttäjiä. Paitsi että ei ollut.
Vodafone löysi Huawein laajakaistareitittimistä Telnet-ohjelman, joka on vanha yhteysprotokolla verkkopäätteiden väliseen liikenteeseen. Löydös raportoitiin Huaweille, joka lupasi korjata ongelman. Huawei ei kuitenkaan poistanut ohjelmaa, ainoastaan esti sen toiminnan.
Amerikkalaisten löydös ei o le niin vakava kuin Bloomberg hehkuttaa. Telnet on tietoturvaltaan vanhanaikainen protokolla ja periaatteessa sitä voitaisiin käyttää jonkinlaisen takaoven asentamiseen. Mutta mikään takaovi Telnet ei ole. Se on standardiyhteysohjelma, joka tulee laitteisiin käyttöjärjestelmän mukana.
Huawein mukaan Telnet-porttiin ei ollut pääsyä siitä osasto Vodafone Station -reititintä, joka on liitetty internetiin, vaan osaan, joka on yhteydessä paikallisverkkoon. Huawei ja Vodafone ovat vahvistaneet, että Telnet-yhteydellä varustettu reititin oli käytössä Italiassa vuosina 2009-2011.
Jotkut analyytikot ovat muistuttaneet, että samanlaisia ongelmia on löydetty muidenkin laitevalmistajien koodista. Tällä hetkellä Huawei on osin kauppapoliittisista syistä todellisen takaa-ajon kohteena. Erityisesti kyse on Huawein 5G-laitteista.
Kauppapolitiikka on johtanut jo ministeritason erottamisiin. Ison-Britannian turvallisuusneuvosto päätti viime viikolla, että HUawei saa olla mukana maan 5G-verkkojen passiivisissa osissa, kuten antennien toimittajana. Pääministeri Theresa Mayn mukaan tieto neuvoston kokouksesta vuosi julkisuteen ja sen takia puolustusministeri Gavin Williamson joutui eroamaan. Williamson on kiistänyt olleensa vuotaja.