Telia pilotoi tänään alkavassa IoThon-tapahtumassa Aalto-yliopistossa uusinta 4G-verkoissa toimivaa IoT-verkkotekniikkaa. Kyse on LTE-M-tekniikasta, jossa vodaa siirtää dataa NB-IoT:tä nopeammin ja jopa puhetta.
IoThon on Aalto-yliopistolla järjestettävä 5G- ja IoT-aiheinen hackathon, joka on suunnattu erityisesti maisteri- ja jatko-opiskelijoille sekä kehittäjille. Hackathonissa tiimit ratkovat tapahtuman kumppaneiden Telian, Ericssonin, Nokian ja Siemensin antamia kehityshaasteita. IoThonin järjestää Aalto-yliopiston Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos.
Hackathonissa käytetään Aalto-yliopiston testiverkkoja ja kumppaneiden tuottamia verkkoja uusien käyttöesimerkkien ja palveluideoiden kehittämiseen ja esittämiseen. Parhaat tiimit palkitaan IoThonin päätteeksi sunnuntaina. Telia tuo tapahtuman alueelle käyttöön uusimman esineiden internet-tekniikan, 4G-verkkoon päivitettävän LTE-M:n.
- LTE-M otetaan käyttöön Aallon tiloihin, jolloin meillä on puoli tusinaa testipaikkaa käytössä eri puolilla Suomea. Valmistautuminen on nyt niin pitkällä, että voimme pian ottaa tekniikan laajemmin käyttöön, sanoo kehityspäällikkö Tomi Sarajisto Telialta.
LTE-M tarjoaa laajalla verkkopeitolla IoT-yhteyksiä perinteisiä matkapuhelinverkkoja alhaisemmalla virrankulutuksella. Edulliset laitteet, kyky palvella liikkeessä olevia laitteita ja välittää puhetta tekee siitä tärkeän rakennuspalikan digitalisaation infrastruktuurissa.
Telia kertoo ottaneensa viime vuoden maaliskuussa ensimmäisenä operaattorina Suomessa käyttöön NB-IoT-tekniikan. LTE-M on pilottivaiheessa, ja sen laajempi käyttöönotto jatkuu vuonna 2019.
LTE-M on kapasiteetiltaan ja nopeudeltaan suurempi IoT-tekniikka kuin NB-IoT. LTE-M-laitteet pystyvät välittämään 4G-puhetta ja toimivat liikkeessä. Tekniikka sopii puheohjausta hyödyntäviin sovelluksiin.