Suomessa on edelleen huutava pula osaavista ohjelmoijista. Tämän on kokenut myös kuopiolainen Kiho, joka palkkaa koodareita tekoälyyn perustuvien IoT-laitteidensa tekemiseen ja kehittämiseen. Kihossa on 35 työntekijää ja nyt haussa on kymmenen uutta.
Yhtiö on ponnistamassa USA:n markkinoille Kiho-alustallaan, jonka päämääränä on muuttaa maailmaa – tai ainakin tapaa tehdä töitä yhä järkevämmin. Kasvuvauhti on kova, sillä viimeisen vuoden aikana yhtiö on lähes kaksinkertaistanut henkilökuntansa ja liikevaihtonsa.
Kuluvalla tilikaudella Kiho haluaa kasvattaa liikevaihtonsa kolmesta miljoonasta kuuteen. Tavoite on toimitusjohtaja Antti Koposen mukaan realistinen.
- Tekoäly tulee muuttamaan maailmaa voimakkaasti, joten on luonnollista että monet koodarit haluavat työskennellä sen parissa. Uskomme että tekoäly tulee vetämään koodareita meille töihin täältä Kuopiosta, mutta myös muualta Suomesta, uskoo Koponen.
Teknologiatrendejä edustaa myös alustatalous. Kiho on moderni liiketoiminta-alusta liikkuvan työn hallintaan. Suomessa Kiho-alustaan ovat integroituneet jo esimerkiksi tilitoimistojen palkanlaskenta- ja laskutusohjelmat. Tämä tarkoittaa prosessien automatisointia niin, että ensin tekoäly ja IoT auttavat kirjaamaan tehdyt työt alustaan, minkä jälkeen tiedot siirtyvät laskutukseen.
- Saimme juuri Kiho-alustan jatkokehittämiseen 900 000 euron lainarahoituksen Business Finlandilta. Tarvitsemme uusien työntekijöiden lisäksi myös innovatiivisia yrittäjiä mukaan kehittämiseen. Perustamme työryhmän ja tulemme kutsumaan siihen mukaan asiakkaitamme ja muita, jotka haluavat vaikuttaa liikkuvan työn tulevaisuuteen, kertoo Koponen.
Kiho on tähän mennessä löytänyt helposti uusia työntekijöitä. Työhakemuksiin ei kuitenkaan ole päässyt hukkumaan, kertoo yhtiön vastaava ohjelmistosuunnittelija Henri Hartikainen.
- Hyviä osaajia on, sillä Itä-Suomen yliopistossa ja Savonia ammattikorkeakoulussa on ICT-alan koulutusta. Tarjonta ei kuitenkaan taida riittää kaikille Kuopion alueen yrityksille. Tähän mennessä suurin osa työntekijöistämme on ollut paikallisia, kertoo Hartikainen.
Kiho tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa. Se oli esimerkiksi mukana kehittämässä ICT-alan koulutusta, kun oppilaitokset kysyivät yritysten osaajatarpeesta nyt ja tulevaisuudessa.
- Nyt sanoisin, että koulutukseen tarvitaan enemmän mestari-kisälli-mallia. Esimerkiksi yksi työntekijöistämme aloitti meillä kolme vuotta sitten 15-vuotiaana ja opiskeli ammatin oppisopimuksella. Todella pätevä kaveri, kehuu Koponen.