Takavuosina Windows ja Linux olivat pahimpia kilpailijoita, mutta nyt yhteiselo on sopuisaa. Ensimmäistä kertaa Windowsin mukana toimitetaan Linux-ydin. Tämä liittyy WSL- eli Windows Subsystem for Linux -työkalun uuteen kakkosversioon.
Windows Subsystem for Linux on Microsoftin työkalu, jonka kakkosversiota on kehitetty käyttäjien antaman palautteen pohjalta. He toivoivat WSL2:een nopeampaa tiedostojen käsittelyä sekä täysi tuki järjestelmäkutsuille. Näihin toiveisiin Microsoft vastasi WSL2:ssa. Samalla kasvatettiin niiden Linux-sovellusten määrää, joita voidaan ajaa WSL:n sisällä.
Viime syksynä Microsoft julkisti osan WSL-työkalua avoimena koodina. Tämän avulla WSL saadaan tukemaan myös muita kuin suosituimpia Linux-jakeluversioita. Työkalun avulla kehittäjät voivat rakentaa Linux-kehitysympäristön, jossa voidaan testata sovelluksia Windowsilla. WSL:n avulla kehittäjät voivat käyttää suosimiaan Windows-työkaluja ja suosittuja avoimen koodin ohjelmointikieliä sekä esimerkiksi Apache-pavelimia ja Oraclen tietokantoja.
Kakkosversiossa Microsoft on muokannut sitä tapaa, jolla WSL-virtuaalikoneessa ajettavat Linuxin ELF64-binääriohjelma toimivat Windowsin kanssa. Tämä tekee esimerkiksi pakattujen Linux-tiedostojen käsittelyn jopa 20 kertaa alkuperäistä WSL:ää nopeammaksi.
Jotta järjestelmäkutsut olisivat täysin yhteensopivia, Microsoft toimittaa Linux-ytimen Windowsin mukana. Aiemmin näin on tehty Azure Spheren kohdalla, mutta aiemmin Linux-kerneliä ei ole toimitettu Windowsin mukana.
Lisätietoja Microsoftin kehittäjäblogista.