Erittäin tiheiden MESJ-tyyppisten IoT-verkkojen ohjelmistoistaan mainetta niittävä tamperelainen Wirepas on saanut merkittävästi lisää pääomaa. ETF Partners, Inventure, KPN Ventures, Tesi (Suomen teollisuussijoitus) ja Vito Ventures ovat investoineet 14,4 miljoonaa euroa yhtiöön, jonka kokonaisrahoitus kasvaa nyt 22 miljoonaan euroon.
Wirepas keskittää investointinsa edelleen globaalin Wirepas-ekosysteemin vahvistamiseen ja laajentamiseen sekä jatkuvaan tuotekehitykseen. Viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana yritys on rakentanut puolijohteiden, moduulipartnereiden, alkuperäisten laitevalmistajien ja järjestelmäintegraattorien ekosysteemin, joka palvelee loppukäyttäjiä kaikkialla maailmassa ja käyttää miljoonia Wirepasin aktivoimia laitteita.
Nykyään Wirepas Mesh -verkkoa käytetään älymittareiden, -valojen ja muiden tuotantoketjun ja logistiikan osien kytkemiseen, jotta yritysten tarvitsemaa dataa voidaan siirtää luotettavasti kilpailukyvyn ja kestävyyden parantamiseksi.
Wirepas itse puhuu usein ns massiivisista IoT-verkoista. Viime vuonna yhtiö kertoi toteuttaneensa yhdessä piirivalmistaja Nordic Semiconductorin kanssa maailman tiheimmän IoT-verkon. Wirepas onnistui ahtamaan 1500 paristokäyttöisen solmun mesh-verkon yhden kuutiometrin tilaan. Tiheystestissä käytössä oli Nordicin nRF52832-radiopiirit (kuvassa).
Wirepasin mukaan tämän mahdollistaa käytetty hajautettu verkkotopologia, paikallinen ajan synkronointi ja taajuusketteryys, jonka ansiosta yksittäinen solmu pystyy muuttamaan kanavaansa ja lähetysajoitustaan itsenäisesti paikallisen radioympäristön mukaisesti.
Wirepasin toimitusjohtaja Teppo Hemiän mukaan on selvästi nähtävissä, että Massive IoT -markkinat kypsyvät- - Enää ei tehdä pelkkiä testejä ja pilotteja. Uskomme ekosysteemien voimaan, kun erikoistuneet palveluntarjoajat yhdistävät pätevyytensä omilla aloillaan asiakkaan eduksi. Yhdessä voimme tarjota konkreettisia, kouriintuntuvia etuja yrityksille, jotka tahtovat lisätä tehokkuutta ja kestävyyttä Massive IoT -verkon käyttöönoton kautta, Hemiä sanoo.
Wirepas sai alkunsa vuonna 2010 spin-offina Tampereen yliopistosta, jossa se oli osa ympäristöantureiden rajatonta langatonta kytkemistä koskevaa tutkimusohjelmaa. Vuodesta 2014 alkaen yritys on tarjonnut laitteistoista riippumatonta radioviestintäprotokollaa, joka pohjautuu hajautettuun verkkotopologiaan ohjelmiston lisensointimallin avulla. Yritys työllistää noin 50 henkilöä yhdeksässä maassa.