Esineiden internet on alue, jolla pienikin yritys voi pärjätä, kunhan löytää oman paikkansa markkinoilla. Oululaiselle Haltianille se on teollinen internet. Yhtiö on keskittynyt Thingsee-alustallaan älykylpyhuoneisiin, älytoimistoihin ja älytehtaisiin.
Ratkaisu on osoittautunut oikeaksi. Vuosi sitten julkistettu Thinsee-alusta on poikinut tärkeitä asiakkuuksia. Esimerkkinä tästä on vaikkapa Lindströmin kanssa viime vuonna solmittu sopimus, joka tähtää Suomen suurimman IoT-verkon rakentamiseen.
- Pystymme tuotteistamaan kaikenlaisia sensori- ja mobiiliteknologian langattomia ratkaisuja. Sen avulla esimerkiksi Lindström saa verkkoon kaikki yrityksen 100 000 käsipyyhelaitetta Suomessa, kuvailee Haltianin Smart Production -liiketoiminnasta vastaava johtaja Pertti Kujala.
Vauhdissa oleva yritys pohjustaa kasvuaan kotimaisen pääomasijoitusyhtiö Inventuren ja yksityissijoittajien 4,5 miljoonan euron rahoituksen avulla. Yrityksellä on käynnissä useita hankkeita kaikilla alueilla ympäri maailman. Vuoden lopussa se voitti Fingridin lämpötilahaasteen, jossa haettiin uusia kehitysideoita.
- Toimitamme heille dataa kerääviä antureita, jotka mittaavat niin sähköasemien sisätiloja kuin sähköverkon suurjännitteisiä osiakin. Toimintamallimme on ehdottomasti vahvuutemme. IoT-ratkaisut ovat perinteisesti fragmentoituneita ja koostuvat monen eri toimittajan ratkaisuista. Me pyrimme rakentamaan tiiviitä kokonaisuuksia. Huolehdimme koko järjestelmästä, jolloin asiakas voi keskittyä ydinliiketoimintaansa.
Vahvuutena toimii Kujalan mukaan myös yrityksen asiakkailleen räätälöimät IoT-ratkaisut. Oman teknologia-alustan, valmiiden teknologioiden ja oman pilvipalvelun avulla uudenlaisten sovellusten rakentaminen on nopeaa.
– Yritykset ovat erilaisia, aivan kuten niiden tarpeetkin. Osittainen räätälöinti on hyvä tapa saada juuri heille sopiva ratkaisu. Asiakasyrityksissä aletaan jo ymmärtää digitalisaation merkitys ja siihen ollaan myös valmiita panostamaan, Kujala kertoo.