USA:n presidentti Donald Trumpin hallinto otti viime viikolla kovemmat keinot käyttöön kauppasodassa Kiinaa vastaan, kun se asetti Huawein ns. mustalle eli kieltolistalle. Nyt maan kauppaministeriö on antanut amerikkalaisyrityksille kolme kuukautta lisäaikaa varautua Huawein laitteiden täydelliseen käyttökieltoon.
Trumpin hallinnon eilinen ilmoitus osoittaa kiistatta, että kyse on vain vanhakantaisesta kauppasodasta. Vapaan kaupan ilosanomaa saarnaava Trump on hyvin epäamerikkalaiseen protektionismiin suojatessaan maansa yritysten intressejä.
Huawei sopii hyvin kohteeksi, sillä yritys on maailman suurin verkkolaitteiden valmistaja ja toiseksi suurin älypuhelinten valmistaja. Huaweilla ei juuri ole myyntiä Yhdysvalloissa pieniä maaseutuoperaattoreita lukuunottamatta, joten tuontikielloilla Trump ei ole voinut sen toimintaan juuri vaikuttaa.
Viimeviikkoinen päätös asettaa Huawei mustalle listalle oli kuitenkin Trumpilta erinomainen taktinen veto. Sen myötä Google joutui ilmoittamaan Android-yhteistyön päättämisestä ja moni amerikkalaisyritys joutuu lopettamaan puolijohteiden myynnin kiinalaisyritykselle. Tämä veisi jenkkiyrityksiltä – esimerkiksi Qualcommilla, Xilinxilta ja Broadcomilta – noin 11 miljardin dollarin vuotuiset myyntitulot.
Koko kiistan tekee entistä kimurantimmaksi se, että nykyään iso osa maailman elektroniikasta valmistetaan tai kootaan kiinalaistehtaissa. Tämä koskee esimerkiksi Applen iPhone-puhelimia, tai amerikkalaisten puolijohdeyritysten tuotteita, jotka valmistetaan useimmiten Taiwanissa.
Yhdysvallat on perustellut toimiaan Huaweita vastaan sillä, että sen laitteet vakoilevat maan yrityksiä ja kansalaisia. Tätä on tutkittu jo vuosia ja esimerkiksi Englannissa Huawein tutkimuskeskuksen yhteyteen perustettiin vuosia sitten erillinen kyberturvakeskus, joka tutkii laitteiden tietoturvaa. Tutkimusten mukaan laitteissa on kyllä heikkolaatuista koodia ja ohjelmistoprosessit eivät täytä länsimaisia vaatimuksia, mutta mitään takaovia tuotteista ei ole löytynyt.
Googlen kannalta tilanne on hankala. Ei se tietenkään haluaisi luopua toiseksi suurimmasta Android-asiakkaastaan eikä sen panokssta Androidin kehittämiseen. Toisaalta tiedetään, että Huawei on pitkään kehittänyt taustalla omaa käyttöjärjestelmäänsä. Viime syksynä Huawei Mate 20 -julkistuksessa Huawein edustaja myönsi, että omaa alustaa kehitetään sen takia, että Androidissa on heidän mielestään monia vikoja.
Huawei ehti jo luopua Androidista älykelloissaan. Sen omalla alustalla älykellon toiminta-aika akkuvirralla saatiin kasvatettua selvästi pidemmäksi, joten yhtiöllä on kyky rakentaa oma alusta myös älypuhelimiin. Ongelmaksi muodostuu länsimaissa Android-ekosysteemi. Peruskäyttäjä ei ryhdy asentamaan haluamiaan sovelluksia apk-paketeista, vaan ne pitää olla laitteessa valmiina.
Eilisellä ilmoituksella asiaan otettiin kolme kuukautta lisää neuvotteluaikaa. Toivottavasti Trump ja Kiina pääsevät jonkinlaiseen sopuun kesän aikana. Kauppasodissa on vähän voittajia, mutta yksi häviää aina: kuluttaja.