Amerikkalainen Equinix avaa kesäkuussa Helsinkiin jo seitsemännen datakeskuksensa. Yhtiön Suomen toimitusjohtaja Sami Holopainen hehkuttaa Suomea datakeskuksille ihanteellisena paikkana. – Viimeisen viiden vuoden aikana meillä ei ole ollut yhtään katkosta, vaikka olemme koko ajan rakentaneet uutta salitilaa.
Equinixin käytettävyys kirjataan siis tältä ajalta tasan 100 prosenttina. Globaalistikin se toki on korkeaa tasoa, 99,9999 prosenttia. Ja pian kaikki yhtiön yli 200 datakeskusta toimivat uusiutuvalla energialla.
Niin myös Espooseen pian nouseva HE7, joka aloittaa yhden megawatin teholla. Uusi HE6-keskuksen viereen rakentuvan laitoksen kokonaiskapasiteetti on kuusi megawattia. Tämä tarkoittaa lopulta 1500 palvelinkaappia, kun kaikki tilat on rakennettu täyteen.
Sähkönsaanti on varmistettu UPSeilla ja diesel-varavoimakoneilla. Katkoksen tullessa koneet pysyvät päällä UPSien ansiosta ja dieselillä virtaa riittää 48 tunniksi. Neste täydentää dieselvarastoa automaattisesti.
Kun jokainen räkki pitää sisällään 50-100 palvelinta ja kuluttaa 3 kilowattia tehoa, voidaan helposti ymmärtää, että sähkö on datakeskuksen suurin kustannuserä. Holopainen ei mielellään kerro sähkölaskunsa tarkkaa summaa, mutta viime vuonna se oli miljoonia euroja. – No, lähempänä kymmentä kuin yhtä miljoonaa, hän suostuu sanomaan.
Palvelinkoneiden lisäksi sähköä kuluu konesalin jäähdytykseen. Tällä hetkellä HE7:ssa on käynnissä jäähdytyksen testaaminen, jossa yhteen lämpökanavaan pukataan kuumaa ilmaa parilla tusinalla 9 kilowatin puhaltimella. Tämä vastaa aikanaan riviin asennettavien kaappien tuottamaa hukkalämpöä.
Lämpökanavassa ilma on trooppisen kuuma. Lattiasta puhalletaan vähän tilasta riippuen reilut 20-asteista ilmaa, joka jäähdyttää koneita. Holopaisen mukaan Suomi sopii datakeskuksille myös viileän keskimääräisen ulkolämpötilan ansiosta.
- Keskimäärin meillä on ulkona +6 astetta lämmintä. Se sopii erittäin hyvin jäähdytykseen, kun ilma voidaan imeä suoraan katolta, sanoo Holopainen. Viime kesän pitkään jatkuneet helteet nostivat laitosten sähkölaskua, koska jäähdytysilma piti ensin viilentää.
Equinixille HE7-keskus on 17 miljoonan euron investointi. Holopaisen mukaan Suomen rooli tulee erityisesti tulevan aktisen merikaapeli myötä kasvamaan dataliikenteen solmukohtana.
- 5-10 vuotta sitten Suomi oli vähän sellainen pussinpohja Euroopan perällä. Pian olemme datan solmukohta Aasian ja Euroopan välillä, josta bitit kiitävät Aasiaan Lauttasaareen rantautuvan ja Cinian operoimaa C-Lion-1-datakaapelia pitkin, Holopainen muistuttaa.