Kukaan ei vielä tiedä, mihin Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota lopulta johtaa, mutta sen pelinappulaksi joutunut Huawei ei aio perustajansa Ren Zhengfein mukaan luovuttaa. Yhtiö työstää omaa mobiilikäyttöjärjestelmäänsä Androidin tilalle ja on jo rekisteröinyt sen nimenkin. Uusi alusta tottelee nimeä Hongmeng.
Ren Zhengfein johtama yritys on tällä hetkellä todellisessa mankelissa. Androidin lisäksi siltä ollaan viemässä mahdollisuus käyttää Arm-arkitehturuia prosessoreissaan, siltä estetään MicroSD-korttien käyttö tulevissa puhelimissaan ja siltä on suljettu mahdollisuus osallistua mobiilistandardien kehittämiseen.
Tällä hetkellä Huawein totaalikielto on aikalisällä, jonka USA määritteli 90 päiväksi. Kiinalaistoimittajille haastattelun antanut Ren Zhengfei sanoi, ettei 90 päivän lisäajalla ole merkitystä. – Ei ole meidän vallassamme, mitä USA tekee. Meidän täytyy vain valmistautua ja varautua tulevaan.
Hän korostaa, ettei syy ole amerikkalaisyrityksissä, jotka ovat vuosia olleet tärkeitä kumppaneita Huaweille. – Syy on amerikkalaisten poliitikkojen. Yritysten pitää noudattaa lakia ja nyt monet hakevat erikoislupaa toimittaa meille tuotteitaan.
Ren Zhengfei myöntää, että kieltolistalle päätyminen aiheuttaa jollakin aikataululla ongelmia Huaweille. – On joitakin komponentteja, jotka eivät kuulu ydinalueillemme, ja näissä varastot hupenevat jossakin vaiheessa. Meillä ei ole ollut mitään B-suunnitelmaa näiden osien varalle, joten tämä vaikuttaa jonkin verran. 5G-tuotteissamme vaikutuksia on vähemmän.
Huawein tytäryhtiö HiSilicon valmistaa jo useita keskeisiä komponentteja yhtiön huippumalleissa. Esimerkiksi Mate 20 Pro -puhelimissa HiSilicon on suunnitellut ja valmistanut Kirin-sovellusprosessorin, modeemin, wifi-piirisarjan ja muita komponentteja. Puhelimessa käytetään uutta NM-muistikorttia eikä MicroSD-esto muutenkaan kovin paha isku ole: puhelimissa siirrytään koko ajan enemmän integroituun muistiin.
Tällä hetken suurin potentiaalinen ongelma Huaweille on Arm-arkkitehtuurin käyttökielto. Se käytännössä estäisi yhtiöltä älypuhelimien valmistamisen. Tämäkin on kimurantti kysymys: koskeeko käyttökielto tulevia Arm-versioita? Voiko Huawei käyttää tuleville piireillään niitä IP-oikeuksia, joita se jo on lisensoinut? Tämä voi tarkoittaa, että yhtiölle tulisi enemmän aikaa kehittää oma prosessoriarkkitehtuuri.