Nokian kampuksella Espoon Karaportissa on jo parin vuoden ajan testattu 5G-älypylväisiin perustuvaa verkkoa. LuxTurrim5G-hankkeessa kehitettyä konseptia ollaan seuraavaksi testaamassa laajemmalla alueella, kun pilotti laajenee Keran kaupunginosaan.
Nokia Bell Labsin vetämän monialaisen yritysryhmän kehittämiin 5G-älypylväisiin on integroitu 5G-tukiasemia, erilaisia antureita, videokameroita, näyttöjä ja muita laitteita. Yhdessä ne luovat alustan, joka mahdollistaa supernopeat tietoliikenneyhteydet ja älykaupungin tarvitsemat digitaaliset palvelut.
Toimiakseen tehokkaasti kaupungit tarvitsevat uudenlaista palveluinfrastruktuuria ja digitaalista ekosysteemiä sekä erityisesti luotettavan, riittävän ison tiedonsiirtokapasiteetin takaavan tietoverkon. Jo nyt on ideoitu ja suunniteltu monia tärkeitä älykaupungin palvelukonsepteja toteutettavaksi. Suureksi ongelmaksi ja pullonkaulaksi tulee kuitenkin mobiiliverkkojen tiedonsiirtokapasiteetin riittämättömyys käyttäjämäärien kasvaessa jo aivan lähivuosina.
LuxTurrim5G tarjoaa ratkaisun tähän kriittiseen ongelmaan. Pienen solukoon radioverkkoteknologia ja suuremmat taajuudet ovat edellytys tiedonsiirtokapasiteetin merkittävälle parannukselle. Hankkeessa kehitetyt älyvalaisinpylväät ja niihin integroitavat pienikokoiset 5G-tukiasemat ja sensorit mahdollistavat nykyisen katuvalaisinverkoston kaltaisen älypylväsinfran toteuttamisen, mikä tuo suuren tiedonsiirtokapasiteetin ihmisten ja yritysten käyttöön ja paljon uutta dataa hyödynnettäväksi.
Yritysten ja Business Finlandin yhdessä rahoittamassa erittäin monialaisessa kymmenen yrityksen ja kolmen tutkimuslaitoksen yhteishankkeessa on edetty nopeasti tutkimuksesta käytäntöön. Hankkeessa on kehitetty ja pilotoitu niin innovatiivisia älypylväsrakenteita, 5G-radioverkkoteknologiaa, uusia antennimateriaaleja, erilaisia sensoriratkaisuja kuin useita uusia palvelu- ja liiketoimintakonseptejakin.
Hankkeessa ovat olleet mukana Nokia Bell Labs, Sitowise, Exel Composites, Premix, Lammin Ikkunat ja Ovet, Vaisala, Teleste, Indagon, Ensto, Rumble Tools, VTT, Tampereen yliopisto, Aalto-yliopisto ja hankkeen koordinaattorina Spinverse. Millimetriteknologiaan perustuvan älypylvääseen integroitavan 5G-radiokonseptin on kehittänyt Nokia Bell Labs. Ensimmäisen reilun kahden vuoden jakso päättyy tänään Nokian kampuksella Impact Day -tapahtuman, jossa esiteltiin jatkosuunnitelmia ja saavutettuja tuloksia lukuisten käytännön demojen muodossa.
Hyvien tulosten myötä LuxTurrim5G-ekosysteemi on laajenemassa ja merkittäviä jatkosatsauksia on jo suunniteltu. Mukaan aktiiviseen projektiyhteistyöhön seuraavalle kahden vuoden periodille on jo tulossa kaikkiaan 28 yritystä. Seuraavassa vaiheessa LuxTurrim5G-pilottiympäristöä on tarkoitus laajentaa Nokian Kampuksen ympärillä ja luoda edellytykset konseptin kaupallistamiselle. Tavoitteena on viedä näitä uusia ratkaisuja myös pikimmiten käytäntöön niin Espoossa kuin muissakin uudistuvissa Suomen kaupungeissa.
LuxTurrim5G-ekosysteemin yritykset tähtäävätkin uusilla tuotteillaan vahvasti kansainvälisille markkinoille ja miljardiluokan liiketoimintaan. Siihen Espoon edelleen kehittyvä pilottiympäristö on erittäin tärkeä ponnahduslauta.