Jo ensi kuussa suomalaisoperaattorit ovat käynnistämässä 5G-palveluita. Aluksi verkot ovat ns. NSA-tyyppiä (non-standalone), joissa ohjausdata kulkee 4G-yhteyden yli ja 5G-linkki on varattu dataliikenteelle. ”Oikea 5G” alkaa tulla markkinoille ensi vuoden alusta, sanoo Nokian matkapuhelinverkkojen johtaja Tommi Uitto.
Uiton mukaan tämä johtuu ennen kaikkea piirisarjojen kehityksestä. Tällä hetkellä SA-piirisarja on valmiina kolmella modeemivalmistajalla (Qualcomm, Samsung ja Huawei) ja neljäs tulee pian omalla piirillään (Mediatek). Intelhän ei enää ole kisassa mukana, kun luopui modeemibisneksestä menetettyään Intelin ainoana asiakkaanaan.
- Standalone-verkot tulevat noin 6-9 kuukautta nyt käynnistyvien jälkeen, Uitto tarkentaa. Hänen mukaansa kyse ei ole isosta muutoksesta Nokian kannalta. Esimerkiksi toimitetut AirScale-tukiasemat tukevat molempia versioita.
- Tukiasemalle tämä ei ole rautamielessä mikään ongelma eikä sitä itse joudu edes ottamaan mitenkään huomioon rautapuolella. Kyse on ohjelmistopäivityksestä.
Entä näkeekö loppukäyttäjä jonkin muutoksen laitteissaan? – Tämä on hyvä kysymys. NSA-verkoissa 4G:n ja 5G:n ankkurointi on teknisesti monimutkainen ratkaisu. Puhtaassa 5G:ssä saadaan toteutettua paremmin verkon viipalointi, josta loppukäyttäjä ei ehkä tiedä mitään, mutta se auttaa operaattoria erottamaan fyysisestä verkosta loogisen viipaleen, joka on ikään kuin oma dedikoitu verkkonsa vaikka onkin samaa infraa. Viipaloinnin avulla operaattori saa toteutettua erilaisia taattuja palveluntasoja verkossaan.
Uiton mukaan 5G-coreverkko on liiketoimintana pienempi kuin 5G-radioverkko, mutta Nokian etuna on laaja tuotepaletti. – Puhumme päästä-päähän -tuoteportfoliosta ja sillä on oikeasti iso merkitys monestakin syystä. 5G:n rakentaminen ei tarkoita vain uusien tukiasemien rakentamista, vaan pitää myös parantaa tukiasemien välisiä yhteyksiä. Tämä tarkoittaa, että pääsemme myymään lisää IP-reitittimiä ja lisää optiikkaa, sekä SDN-verkkoja ja core-verkkotekniikkaa. Tämä kaikki sataa meidän laariimme ja koska operaattorit investoivat uusiin laitteisiin eri aikaan, tämä tuo meille jatkuvuutta myyntiin.
- Lisäksi tuotevalikoimamme auttaa verkon viipaloinnin toteutuksessa, koska niitä ei ole standardoitu missään. Meidän on helpompi tehdä toiminnallisuudet kaikkien verkkofunktioiden yli tukiasemasta siirtoverkon kautta reunapilveen ja reunapilvestä keskuspilveen ja siellä eri ohjelmistokerrosten läpi. Jos operaattori ostaa eri palaset eri toimittajilta, niin on siellä toki avoimet rajapinnat, mutta siinä on aikamoinen järjestelmäintegrointi ja parametriarvojen asetusten hakeminen edessä.
- Me suunnittelemme kaikki toiminnallisuudet, testaamme ne päästä-päähän, voimme testata ne myös operaattorien konfiguraatioilla ja todeta että kaikki toimii. Ne voidaan myös esikonfiguroida niin, että ne toimivat suoraan laatikosta vedettynä, Uitto kehuu.
Hänen mukaansa tämä tuoteportfolio mahdollistaa myös joustavamman verkkotoimintojen virtualisoinnin. – Selvästi virtualisoinnista on etua esimerkiksi core-verkoissa. Standardoitua x86-laskentakapasiteettia on helppo operoida ja siinä on helppo ottaa kortteja pois ja laittaa uusia tilalle ilman, että koko järjestelmää tarvitsee sammuttaa. Ja samalla pilvilaskenta-alustalla pyörii erilaisia verkkotoimintoja, joiden kapasiteettia voidaan helposti kasvattaa.
Uiton mukaan virtualisointi on leviämässä core-verkoista ajan mittaan myös tukiasemaverkkoihin, sillä osa tukiaseman kantataajuuslaskennasta voidaan tehdä myös X86-raudalla. – Jotkut operaattorit ovat jo ryhtyneet rakentamaan virtualisoituja radioverkkoja.
Nokialla on näihin eri kombinaatioihin sopivia laitteita, sillä AirFrame-pilvipalvelin on käytännössä X86-palvelin ja AirScale puolestaan tiettyä, räätälöityä tarkoitusta varten rakennettu laite.