Tietotekniikan kehitystä haittaavat yhä kasvava energiankulutus ja laitteiden miniatyrisoinnin haasteet. Martin Lutherin yliopiston Halle-Wittenbergin yksikön (MLU) ja Kiinassa sijaitsevan Lanzhoun yliopiston fysiikkojen äskettäin löytämät uudentyyppiset spinaallot voivat auttaa voittamaan nämä esteet.
Tuore löytö tarjoaa uuden reitin edistymiselle. Nature Communications -tiedelehdessä tutkijat kuvaavat uudenlaista spinaaltoa, jota voidaan käyttää tiedonsiirtoon ja prosessointiin, joilla olisi huomattavasti suurempi tehokkuus ja pienempi energiankulutus.
Heidän työnsä liittyi magnoneihin. Kyse on tutkijoiden mukaan aalloista, joita stimuloidaan ferromagneeteissa vain murto-osalla siitä energiamäärästä, joka tarvitaan niiden tuottamiseen varausvirrasta. Magnonia voidaan käyttää signaalien siirtoon ja loogisiin operaatioihin eri osissa samalla, kun ne eivät tuota lähes ollenkaan lämpöä.
Tässä tutkimuksessa saksalais-kiinalainen tutkimusryhmä kuvaa eräänlaista kierrettyä magnonia, jonka kierremäärä on suojattu vaimennukselta. Teknisesti kierre liittyy magnonkiertoradan kulmamomenttiin (OAM) ja sen suuruutta ja suuntaa voidaan säätää sähköjännitteillä.
Tämän ansiosta voidaan toteuttaa multipleksinen kierrepohjainen signaalikoodaus ja signaalien siirto suurilla etäisyyksillä.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 3.6.2019