Suomalaisyritykset Etteplan, Nokia ja Ukkoverkot aloittavat yhteistyön, jonka tarkoituksena on tuottaa teollisille asiakkaille yksityisiä LTE- ja myöhemmin myös 5G -radioverkkoja hyödyntäviä ratkaisuja. Yksityinen langaton verkko on toimiva ja usein ainoa vaihtoehto, kun tarvitaan luotettavia ja turvallisia yhteyksiä suurella tiedonsiirtokapasiteetilla ja pienellä aikaviiveellä.
Tyypillisiä käyttökohteita privaattiverkoille ovat satamat, tehdasalueet tai kaivokset. Sellainen on suunniteltu esimerkiksi Finavialle Helsinki-Vantaan lentoasemalle.
Yksityinen LTE-verkko mahdollistaa useasta tietolähteestä, kuten sensorista tai kamerasta kerätyn datan hyödyntämisen tehokkaasti ja turvallisesti.
Ukkoverkkojen johtaja Jouko Tuppurainen arvioi, että Suomessa on tarve sadoille yksityisille LTE-verkoille niin teollisuudessa kuin julkisessa infrastruktuurissa. - Eri tutkimusten mukaan jopa puolet maailman suurimmista teollisista yrityksistä hyödyntää yksityisiä LTE-verkkoja vuoden 2020 loppuun mennessä, Tuppurainen jatkaa.
- Teollisuuden digitalisaatiossa ja automaatiotason nostamisessa keskeinen rooli on antureilla, päätelaitteilla ja ohjelmistoilla. Hyödyt saadaan parhaiten valjastettua yksityisten langattomien verkkojen avulla, ja tämän takia yhteistyö on Ukkoverkoille erittäin tärkeä, Tuppurainen lisää.
Yritykset tuovat yhteistyöhön oman dedikoidun osaamisensa, jotta asiakkaille pystytään tarjoamaan luotettavia kokonaisratkaisuja. Etteplan toimii integraattorina ja kehittää sovelluksia asiakkaiden liiketoiminnan tueksi. Nokia toimittaa vaadittavat radiojärjestelmät, kuten langattoman verkon tukiasemat ja verkon hallintaan tarvittavat ohjelmistot. Ukkoverkot on järjestelmätoimittaja, operaattori (sim-korttien toimittaja) ja Suomessa käytettävän radiotaajuuden haltija.
Etteplann teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavolan mukaan LTE-privaattiverkkojen mahdollisuudet ovat rajattomat. - Erityisen kiinnostava aihe on mobiilirobotiikka erilaisine sovelluksineen, joita voivat olla esimerkiksi autonomiset, ilman kuljettajaa toimivat ajoneuvot, kuten trukit, jotka saavat ajo-ohjeita langattoman verkon kautta. Toinen esimerkki on tuotannollinen robotti, joka voi siirtyä joustavasti tuotantosolusta toiseen langatonta tiedonsiirtoa hyödyntäen. Kauko-ohjattavat prosessit puolestaan pohjautuvat usein erilaisiin kamerakäyttöihin, joiden avulla tuotantoprosesseihin voidaan tehdä nopeasti ja joustavasti reaaliaikaisia kauko-ohjauksia, Ala-Paavola esittelee.