Viikonlopun G20-sopimuksessa USA:n presidentti Donald Trump ilmoitti, että amerikkalaisyritykset voivat taas myydä tuotteitaan Huaweille. Tämä koskee myös Googlen Androidia. Huawei on kuitenkin ottanut vastaansa ison imagotappion kauppapolitiikan pelinappulana, mikä näkyy Suomessakin kesäkuun myyntiluvuissa.
Oikeastaan kaikkien operaattorien myyntitilastoissa ennen usealla mallilla kärkipäätä miehittänyt Huawei näkyy enää yhtenä muiden joukossa. Sama koskee valmistajan Honor-brändiä. Esimerkiksi Elisan kesäkuun listalla 15 myydyimmän joukossa on vain kolme Huawein mallia: kaksi Honor-mallia ja vuodentakainen huippumalli Mate 20 Pro.
Telialla kymmenen myydyimmän joukkoon ylsi vain yksi Honor-malli ja sekin listan sijalle kymmenen. DNA:n listalla oli kesäkuussa vain kaksi Huawein puhelinta, mutta operaattorin mukaan sekä Huawei- että Honor-mallien kysyntä on alkanut elpyä. Tähän vaikuttanee se, että Huawei on vahvistanut uuden Android Q -päivityksen saavien laitteiden listan, mikä vahvistanee kuluttajien uskoa valmistajaan.
USA:ssa Huawein tilaa ei kuvata ”armahdukseksi”. Yhtiö voi Valkoisen talon mukaan ostaa amerikkalaisia komponentteja, kunhan se ”ei aseta kansallista turvallisuutta vaaraan”.
Amerikkalaisyritysten mukaan Huawein asettaminen mustalle listalle ei paranna amerikkalaisten laitteiden tai järjestelmien ja verkkojen turvallisuutta. Kilpailun rajoittaminen tekee vaihtoehdoista kalliimpia ja uhkaa jopa USA:n 5G-kehityksen nopeutta.
Huawei on käytännössä ollut kriisiviestinnän tilassa jo kuukausien ajan. Vaikka väitetyistä takaovista ja vakoiluohjelmista ei ole esitetty mitään näyttöä, amerikkalaisten toimet ovat aiheuttaneet sen maineeseen miljardien arvoisen loven. Maineen palauttaminen on iso työ, joka kestää pitkään.