Netgear tunnetaan ennen kaikkea pelaajien käyttöön räätälöidyistä wifi-reitittimistään. Yhtiön Pohjoismaiden toiminnoista vastaava johtaja Pål Vatneberg nostaa esiin ennen kaikkea tietoturvakysymykset, kun wifi-laitetta valitaan.
Wifi-tietoturvaprotokollaan eivät ole tarpeeksi älykkäitä tunnistaakseen validin dataliikenteen, joka voisi olla verkon kannalta haitallista, Vatneberg korostaa. – Vaikka IEEE-protokolla salaisi liikenteen päätelaitteen ja reitittimen välillä, tällä liikenteellä voidaan yrittää päästä käsiksi haittaohjelmaan tai kalastuskoodiin (phishing) internetissä, Vatneberg selventää.
Vuosi sitten WiFI Alliance julkisti uuden WPA3-salauksen, jonka tarkoitus on parantaa lähiverkkojen tietoturvaa monella tapaa. Netgearille tämäkään ei ilmiselvästi riitä. Yhtiön reitittimissä hyödynnetään omaa Armor-salausta.
- Armor tuo selvästi kattavamman turvan, kuin wifi-standardin tuomat laitteiden väliset salaukset. Armor osaa myös skannata IoT-laitteiden haavoittuvuuksia, mihin wifi-standardiprotokollat eivät pysty.
Netgearin uusimissa reitittimissä on mukana integroitu Bitfender-tietoturva, ja se on suunniteltu suojaamaan kaikki wifi-verkkoon liitetyt laitteet. Suojaa tarvitaan, sillä tutkimusten mukaan 78 prosentissa kotitalouksien verkoista pitää sisällään vähintään yhden suojaamattoman laitteen. Keskimäärin kotien wifi-verkoissa on kaksi haavoittuvaa laitetta.
Yksi mielenkiintoinen kehityskulku liittyy 5G-reitittimien ja WiFi6- eli entisellä kielellä 802.11ax-laitteiden yhteistoimintaan. Tekniikat ovat monella tapaa samanlaisia, joten voivatko ne aiheuttaa häiriöitä keskenään?
- Tämä ongelma on tunnistettu. Tutkimme esimerkiksi kanavaskannaustekniikoita, mikäli 5G- ja wifi-verkon välillä on häiriöitä, Vatneberg kertoo.
Sinänsä tekniikat eivät kisaa keskenään. – Uskomme vahvasti, että 5G:stä tulee tehokas kiinteä langaton yhteys koteihin. Wifi säilyy keskeisenä tekniikkana netin jakamisessa kodin sisällä, Vatneberg päättää.