5G-verkot ovat vasta käynnistymässä, mutta tutkimuslaitoksissa kehitetään jo tekniikkaa seuraavaa hyppäystä varten. Kalifornian yliopiston NCIC-laboratoriossa (Nanoscale Communication Integrated Circuits) on kehitetty vastaanotin, jonka suorituskyky ylittää Mooren lain mukaisen kehityksen.
NCICn tutkijat rakensivat 55 nanometrin piigermaniumpohjaisessa BiCMOS-prosessissa 4,4 neliömillin kokoisen protovastaanottimen, joka toimii 115-135 gigahertsin taajuuksilla. Lähetin ylsi 30 sentin päässä peräti 36 gigabitin datanopeuteen.
Protojärjestelmässä 8PSK-moduloitua signaalia vastaanotettiin erittäin pienellä bittivirheellä. Kaikkiaan radio kuluttaa tehoa 200,25 milliwattia ja sen maksimivahvistus oli 32 desibeliä.
Lukemat ovat kovia. Tutkijoiden mukaan tämä oli mahdollista, koska piiri muuntaa bitit analogisissa ja RF-alueella. Tuloksena on nopeampi ja energiatehokkaampi bittien prosessointi kuin missään tämän hetken vastaanotinarkkitehtuurissa.
Ennen kaikkea energiatehokkuus perustuu RF-signaalin suoramuunnokseen vastaanottimessa. Näin ei tarvita energiasyöppöjä muunninpiirejä.
Tutkijat pysyvät 6G-vastaanottimesta tai vastaanottimesta ”5G:N jälkeen” (beyond 5G). Yhdysvalloissa tietoliikennekomissio FCC on jo päättänyt avata yli 100 gigahertsin alueen tietoliikennekäyttöön.