Japanilaisomistuksessa oleva brittiläinen Arm esitteli kesällä uuden Flexible Access -ohjelman, yritykset voivat kokeilla eri arkkitehtuureita ennen kuin menevät tuotantoon. Nyt ohjelma on laajennettu korkeakoulumaailmaan.
Flexible Access oli iso muutos Arm:n vanhaan lisenssipolitiikkaan. Käytännössä Arm-prosessoreilla on ollut de facto -standardin asema, eiä niitä ole saanut käyttöönsä ennen lisensointia. Flexible Access -mallissa lisenssimaksut tulevat käyttöön vasta, kun suunnittelu menee tuotantoon.
Vaikka Arm ei sitä vahvista, uusi lisensointimalli on vastaus avoimeen lähdekoodiin perustuvan RISC-V-arkkitehtuurin esittämään haasteeseen. RISC-V on avoin, joten sitä pääsee käyttämään ilmaiseksi. Tarjolla on toki ollut maksullisia IP-ytimiä, joilla oman suunnittelun toiminnallisuutta voi täydentää, mutta itse prosessoriytimestä ei ole tarvinnut maksaa mitään, kunhan noudattaa avoimen koodin periaatteita.
Nyt myös tutkijat pääsevät kokeilemaan Arm-ytimiä uuden Arm Flexible Access for Research -ohjelman ansiosta. Prosessoriytimien tutkimuskäyttö edellyttää vain käyttäjälisenssin hyväksymistä. Mitään kustannuksia tästä tutkimuskäytöstä ei tule.
Uuteen ohjelmaan Arm on valinnut mukana olevat IP-ytimet niin, että niistä on eniten hyötyä tutkimuskäytössä. Valikoimaan kuuluu valtaosa Cortex-prosessoreista (A-, R- ja M-sarjat), alijärjestelmien RTL-koodeja ja työkaluja.