Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori ja VPN-talo Tosiboxin toimitusjohtajanakin toimiva Jarmo Limnéll piti eilen erittäin mielenkiintoisen esityksen Suomen datakeskustoimijoiden järjestön FDCF:n Future Data Summit -tapahtumassa. Limnéllin mukaan maailman digitalisaatio on kaatamassa jopa valtioiden rajoja.
- Digitaalinen ja fyysinen sekoittuvat yhä tiukemmin. Voidaan kysyä, ovatko maantieteelliset rajat katoamassa. Onko miljardien käyttäjien Facebook jo suurin yhteisö? Vai jopa valtio, Limnéll kysyi.
Digitalisaation leviäminen kaikkialle vaatii, että digitaalisen tietoturvan pitäisi olla kaikkialla. – Sen pitäisi aina olla mukana kaikessa kehitystyössä alusta asti.
Limnéllin mukaan avainkysymys on se, miten pysymme teknisen kehityksen vauhdissa mukana. Onko meillä tarpeeksi rohkeutta muutoksiin? – Ei viisi vuotta sitten olisi voinut kuvitella, että Helsingissä on No drone zone -kylttejä. Kuka tietää, millaisia kylttejä meillä on viiden vuoden kuluttua.
Limnéllin esitys yritti vastata kysymykseen, voisiko Suomi olla kyberturvallisuuden ykkönen maailmassa. Hänen mukaansa se on mahdollista, mutta samalla se edellyttää muutosta ajattelussa. Aivan ensiksi koko kyber-termin voisi Limnéllin mukaan poistaa. Kun digitaalisuus on kaikkialla, kyse on ennen kaikkea turvallisuudesta.
- Kyberturva ei ole tekninen tai taktinen kysymys, kyse on ennen kaikkea strateginen. Pitäisi ehkä mennä vielä ylemmäksi ja sanoa, että kysymys on poliittinen. Tarvitaan poliittinen sitoutuminen siihen, että rakennamme luottamuksen yhdessä luotettavien kumppanien kanssa.
Analyytikoiden arvioiden mukaan tulevaisuudessa suurin kyberuhka ei ole datan varastaminen vaan manipulointi. Tämän takia on tärkeää pohtia yhä enemmän kyberturvan etiikkaa: Ei sitä, mitä voimme tehdä, vaan mitä meidän pitäisi tehdä teknologialla.
- Tämän takia on hyvä, ettei meillä ole menty nettiäänestämiseen. Sen riskit ovat liian suuret. On hyvä luottaa tässä paperiin ja kynään, Limnéll sanoi.