Laitteistoa ja ohjelmistoa ei voi enää erottaa toisistaan. Tämä näkyy Huawein uudessa lippulaivasarjassa Mate 30, joka julkistettiin viime viikolla. Näyttää vakavasti siltä, että Huaweita uhkaa älypuhelimissa Nokian kohtalo.
Mate 30- ja erityisesti Mate 30 Pro -mallin laitteistoa ja rautaominaisuuksia on kehuttu vuolaasti. Ne jäävät kuitenkin sen tosiseikan varjoon, että ilman Googlen palveluja laitteet ovat torsoja. Vaikka sovellukset on Huaweinkin mukaan varsin helppo asentaa jälkikäteen, tämä ei riitä pelastamaan myyntiä.
Nokialle kävi monin osin samalla tavalla. Nokian älypuhelimet tunnettiin aina laadukkaina, vaikkakin esimerkiksi komponenttivalinnoiltaan konservatiivisina laitteina. Sen sijaan ohjelmistopuolella se ei koskaan osunut täysin kohdalleen.
Jo Symbian-alusta aiheutti ongelmia, koska sitä ei oltu alun perin suunniteltu kosketusta varten. Symbianin jälkeen tullut Windows Phone- ja sittemmin Windows Mobile -alusta ei koskaan saavuttanut suosiota, koska se ei yksinkertaisesti ollut kovin hyvä.
Nokian ja Huawein iso ero on siinä, että Nokia ajoi seinään täysin itse rattia pitäen. Huawei on joutunut pelinappulaksi Donald Trumpin kauppasodassa. Trumpia ei haittaa se, että saartolistalle joutuminen vie miljarditulot myös kymmeniltä amerikkalaisilta komponenttiyritykseltä.
Moni on sitä mieltä, että historian paras Nokia-älypuhelin oli vuonna 2011 julkistettu N9 Meego-käyttöjärjestelmällä. ”Hirviökamerapuhelimeksi” nimetty Nokia 808 PureView jäi puolestaan historiaan viimeisenä Symbian-älypuheliman. Kumpaakaan näistä Nokia tai myöhemmin Microsoft ei onnistunut ylittämään Windows-alustalla.
Ainoa, mikä tällä hetkellä voisi pelastaa Huawein älypuhelimet länsimaissa, olisi kauppasaarron päättyminen. Sen jälkeen Mate 30 -sarjan laitteisiin olisi todennäköisesti helppo ajaa ROM-kuva, jossa Googlen palvelut ovat mukana. Nyt myös ensi kuussa markkinoille tulevan Mate X -erikoismallin kohtalo on taipuisina näyttöineen hyvin epävarma.