Ranskalainen Yole Developpement -tutkimuslaitos on arvioinut älypuhelimien RF-etupäiden markkinoita. Analyysi kertoo markkinaluvut, mutta myös mielenkiintoista tietoa siitä, miten eri valmistajien toteutukset RF-puolella eroavat toisistaan.
Yolen mukaan kännyköiden RF-piirien markkinat kasvavat vuosien 2018-2025 välillä keskimäärin 8 prosentin vuosivauhtia. Tämä tarkoittaa, että vuonna 2025 piirejä myydään 25,8 miljardilla dollarilla. Kyse on siis isosta bisneksestä.
Tulevina vuosina 5G-radiopiirien osuus markkinoista kasvaa merkittävästi. Mutta koska esimerkiksi Applella ei vielä ole 5G-radiota, on Yole keskittynyt analyysissään LTE-puhelimiin. Analyysi paljastaa mielenkiintoisia eroja.
Valmistaja voi toteuttaa RF-osan joko moduulien tai erilliskomponenttien pohjalta. Yolen mukaan Samsung ja Apple, sekä pienemmistä valmistajista Sony. LG, Google ja ZTE, pohjaavat suunnittelunsa kokonaisiin RF-moduuleihin. Näitä toimittavat markkinoille esimerkiksi Broadcom, Qualcomm, Skyworks, Corvo ja Murata.
Sen sijaan Huawei, Xiaomi, Oppo ja Vivo suosivat erilliskomponenteista koostuvia ratkaisuja. Tämä antaa niille mahdollisuuden pitää RF-etupään kustannukset alhaisina ja myydä laitteita aggressiivisempaan hintaan.
Tämän jälkeen mielenkiintoinen kysymys kuuluu, kumpi lähestymistapa tuottaa tehokkaammat latausnopeudet. Yole on vertaillut Huawein P20 Pro- ja Samsungin S10-malleja. Huawein puhelimen RF-piirilevy (kuvassa) koostuu 45 erilliskomponentista ja neljästä integroidusta moduulista. Se on komponenttikuluiltaan noin puolet halvempi kuin Samsungin Galaxy S10:n kahdeksasta moduulista ja 17 erillispiiristä koostuva ratkaisu.
Silti molemmat RF-osat tukevat yli 30 taajuusaluetta, kantoaaltojen yhdistämistä ja esimerkiksi 4 x 4 kanavan MIMO-yhteyksiä. Datalatausnopeudet ovat käytännössä identtiset, vaikka radiot ovat suunnittelultaan aivan erilaiset.