Kun yhä enemmän laitteita halutaan liittää esineiden internetiin, yritykset hakevat koko ajan parasta mahdollista ratkaisua omiin tarpeisiinsa. Mutta ehkäpä ei pidäkään etsiä vain yhtä ainoaa oikeaa verkkotekniikkaa? Wireless Broadband Alliancen tutkimuksen mukaan LoRan ja wifin yhdistelmä voi tuoda isoja hyötyjä useissa käyttötavoissa.
WBA ja LoRa Alliance ovat julkistaneet aiheesta teknisen dokumentin. Tekniikoiden yhdistelmä on tietenkin yllättävä, sillä wifi on tarkoitettu erittäin nopeaan datansiirtoon ja se kuluttaa hyvin paljon energiaa. LoRa on oikeastaan sen vastakohta.
WBA:n dokumentin mukaan wifi kattaa hienosti lyhyen ja keskipitkän kantaman tarpeet. Esimerkiksi netin selaamiseen tai reaaliaikaisen videon siirtoon wifi sopii hyvin, kunhan laitteet saavat olla kiinni verkkovirrassa.
LoRa puolestaan kantaa paljon pidemmälle, siirtää dataa wifiin verrattuna hitaasti ja paljon pienemmällä tehonkulutuksella. Se sopii ihanteellisesti vaikkapa lämpötila-anturien lukemisen välittämiseen paikoista, joihin ihmisen on vaikea päästä.
Tämä kaikki on vanhastaan tuttua, mutta miten tekniikat voisivat toimia yhdessä? WBA:n mukaan niidne yhdistelmä voisi optimoida useita erilaisia IoT-käyttötapoja. Esimerkiksi älykkäissä rakennuksissa wifin ja LoRan yhdistelmä voi esimerkiksi paikantaa erilaisia laitteita sekä rakennusten sisällä että lähiympäristössä. Silti niistä voidaan tarvittaessa siirtää dataa hyvinkin suurella nopeudella.
Älykodeissa wifi toimii talon nettiyhteytenä, mutta samaan verkkoon voisi liittää LoRa-linkillä varustettuja turvalaitteita. WBA:n dokumentissa on kuvattu LoRa-pikosoluja, joista on wifi-paluukanava talon digivastaanottimeen. Näiden avulla voitaisin luoda jopa naapuruston kattava IoT-verkko, jossa kaikkien kotien turvallisuutta voidaan monitoroida.
WBA:n keskeinen viesti on, ettei mikään yksittäinen IoT-tekniikka täytä kaikkien tarpeita. Tulevaisuudessa näemme siksi yhä enemmän eri tekniikoita yhdistäviä hybridiratkaisuja.