SSD-levyjen hinta alkaa olla tasolla, jossa se lähes aina on parempi valinta kuin perinteinen kiintolevy. Mutta entäpä väylätekniikka? Kannattaako ostaa vuoden-parin ikäinen edullisempi SSD-levy vai uusin PCIe 4.0 -liitäntään sopiva levy? Teknologiasivusto Techspotin selvitys antaa osviittaa.
PCIe 4.0 on vielä aika harvinainen tuttavuus. Ensimmäisenä uutta standardia tukee AMD:n pari kuukautta sitten esittelemä kolmannen polven Ryzen-prosessoriperhe. Joidenkin analyytikoiden mukaan Intel saattaa hypätä kokonaan PCIe 4.0:n yli ja panostaa piireissään vuoden kuluessa valmistuvaan PCIe 5.0:een.
Oli miten oli, markkinoilla on PCIe 4.0 -väylää tukevia SSD-levyjä, jotka Techspot on asettanut nopeimpia PCIe 3.0 -levyjä sekä Intelin Optane-levyjä vastaan. Levyjä on saatu tarjolle esimerkiksi Corsairilta, Sabrentilta ja Gigabyteltä.
Yllättävää on se, että uudet PCIe 4.0 -levyt ovat 200 dollarin hintaisina Samsungin 970 Pro -levyä edullisempia. Yhden gigatavun hinnaksi tulee noin 20 senttiä, kun Samsungin nopein levy tallentaa gigatavun 30 jenkkisentin hintaan.
Suorituskyvyissä on kuitenkin eroja. PCIe 4.0 -levyt lukevat dataa standardin lupaamasti 5000 megatavun sekuntinopeudella. Niin ikään teratavuinen Samsungin 970 Pro -elvy yltää luvussa 3500 megatavuun sekunnissa. Se ottaa PCIe 3.0 -väylästä kaiken irti NVMe-ohjaimellaan, mutta jää silti selvästi hitaammaksi.
Intelin Optane-levy on tietysti oma lukunsa. 1,5 teratavun 905P-levy (kuvassa) maksaa 2100 dollaria eli yhden gigatavun hinnaksi tulee 1,40 dollaria. Seitsenkertaisella hinnalla datanluvun nopeus jää silti puoleen paljon edullisimmista PCIe 4.0 -levyistä.
Näyttää siltä, että kuluttaja hyötyy selvästi uudesta PCIe 4.0 -standardista, joka kaksinkertaistaa PCIe-väylän jokaisen linjan kapasiteetin yhdestä gigatavusta kahteen. Techspotin mukaan kaikki testissä mukana olleet PCIe 4.0 -levyt perustuvat Toshiban BiCS4-piireihin ja käyttävät Phisonin PS5016-ohjainta.
Suurin ero aiempiin kolmannen polven levyihin tulee jäähdytyselementeistä, joiden koko kasvaa. Sekä ohjaimet että NAND-piirit käyvät kuumina, joten niiden jäähdytys edellyttää selvästi aiempaa massiivisempia ratkaisuja. Tiettävästi Sabrentin uutuuslevy on ensimmäinen, jossa SSD-levy on varustettu erillisillä jäähdytysputkilla.
Techspotin testituloksiin voi tutustua tarkemmin täällä.