Elisan teettämän tutkimuksen mukaan jo lähes puolet yli 500 hengen suomalaisista yrityksistä ja organisaatioista hyödyntää esineiden internetiä eli IoT:iä (Internet of Things). Sen käyttäminen on lisääntynyt erityisesti 250–1000 hengen yrityksissä ja organisaatioissa.
Yritykset arvioivat IoT:n suurimmiksi hyödyiksi laitteiden reaaliaikaisen valvonnan, riskien paremman hallinnan sekä huollon ja ylläpidon tarpeiden ennakoimisen.
- IoT:n avulla saadaan aiempaa enemmän dataa päätöksenteon tueksi. Uusien IoT-teknologioiden kuten erityisesti narrow band IoT:n (NB-IoT) ominaisuuksien ansiosta edellytykset IoT:n massiiviselle käytön laajentumiselle ovat olemassa. Uutta NB-IoT-teknologiaa on saatavilla koko Suomessa, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.
Rakennusalalla toimivista vastaajista 87 % arvioi IoT:n tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi liiketoiminnan tai organisaation kehittämisen kannalta. Seuraavaksi eniten IoT:n tärkeyteen uskoo teollisuuden (73 %) sekä sähkö-, vesi- ja jätehuoltoalalla työskentelevät (70 %).
Samat toimialat ovat myös IoT-teknologian edelläkävijöitä. Tutkimukseen vastanneista rakennusalan yrityksissä työskentelevistä 47 % hyödyntää IoT:ta jo nyt. Teollisuuden alalla vastaava luku on 44 % sekä sähkö-, vesi- ja jätehuoltoalalla 37 %. IoT:n tärkeäksi kokevat organisaatiot siis myös hyödyntävät IoT:ta käytännössä.
Kaksi kolmasosaa yrityksistä kokee IoT:n hyödyiksi laitteiden reaaliaikaisen valvonnan ja riskien paremman hallinnan sekä huollon ja ylläpidon tarpeiden ennakoimisen. Noin puolet yrityksistä kokee IoT:n hyödyiksi tuottavuuden ja laitteiden suorituskyvyn parantamisen sekä uusien palveluiden ja uuden liiketoiminnan luomisen.
Kyselyyn vastanneista yrityksistä 85 prosenttia arvioi IoT:n tuottavan heille taloudellista hyötyä parhaillaan. 99 prosenttia vastaajista uskoo IoT:n tuottavan taloudellista hyötyä kolmen vuoden kuluttua.