Moni tuotantolaitos pyrkii digitalisoimaan prosessinsa ja usein tämä tehdään keräämällä tuotannosta ja koneista dataa ja lataamalla se pilvipalveluun, jossa sille voidaan tehdä erilaisia analyysiajoja. Kaikkeen dataan pilvitallennus ei sovi, muistuttaa konesalirakentaja Rittal.
Esimerkiksi teollisuusroboteilta saatavaa dataa on pystyttävä käsittelemään jopa reaaliajassa, mikä on johtanut siihen, että yritykset ovat rakentaneet keskitettyjen datakeskusten rinnalle ns. edge-datakeskuksia. Ne vievät laskenta- ja tallennuskapasiteetin sinne, missä dataa kerätään ja käsitellään.
- Moni järjestelmä on toteutettu niin, että jos latenssi eli viive kasvaa liian suureksi, vaarantuu koko järjestelmän toiminta. Ohjausjärjestelmien sekä niiden vaatiman datan ja laskentatehon on pakko olla paikan päällä, sanoo Rittalin IT-ratkaisupäällikkö Tomi Sandell.
Joskus oppi on tullut kantapään kautta. Sandell muistaa tapauksen, jossa tehtaan varastohallinta- ja logistiikkajärjestelmät oli keskitetty kauempana sijaitsevan pääkonttorin yhteyteen. Kun datayhteydet keskitettyyn konesaliin pettivät varayhteydestä huolimatta, keskeytyivät tehtaan toimitukset siihen asti, kunnes datayhteydet saatiin palautettua. Pian tämän jälkeen tietohallintojohtaja palautti kriittiset varastonhallinta- ja logistiikkajärjestelmät takaisin tehtaan yhteyteen.
Tallennettava datamäärä kasvaa kiihtyvää tahtia tekniikan kehityksen myötä. Muun muassa kulunvalvonnassa käytettävä kasvojentunnistus edellyttää huomattavasti suurempien datamäärien käsittelemistä kuin vanhanaikaisemmat kulunvalvontaratkaisut. Myös paljon puhuttu esineiden internet, joka on teollisuudessa jo arkipäivää, turvottaa datamäärää tuntuvasti.
- Nykyiset datamäärät ovat niin poskettomia, ettei niiden hyödyntäminen internetin yli reaaliajassa ole mahdollista. Se voisi tulevaisuudessa olla jopa hengenvaarallista, kun robotit alkavat tehdä leikkausoperaatioita – ei ole vaihtoehtoa, jossa leikkaus keskeytyy, kun robotin ja datakeskuksen välinen yhteys takkuilee, Sandell sanoo.
Termi edge (suom. reuna) tulee siitä, että tuotantolaitokset ovat kaukana yrityksen pääasiallisesta tietoverkosta – ikään kuin sen reunalla. Edge-datakeskukset ovat yhteydessä pilvessä oleviin datakeskuksiin, sillä niiden keräämää dataa hyödynnetään myös pienemmällä kiireellä tehtävään tietojenkäsittelyyn, kuten laajamittaisempaan päätöksentekoon, tilastojen laskentaan ja mahdollisten huoltotoimenpiteiden ennustamiseen.
- Edge-datakeskus ei siis ole pilviratkaisun korvaaja, vaan sen täydentäjä. Useimmille teollisuusyrityksille paras toteutus on hybridimalli, jossa hyödynnetään sekä pilveä että edgeä, Sandell muistuttaa.
Rittal on kehittänyt edge-datakeskusratkaisuja, jotka skaalautuvat asiakkaan tarpeiden mukaan. Suosittu ratkaisu perustuu kontteihin, jotka sisältävät jäähdytyskomponentit, tulipalolta suojaavaa tekniikkaa sekä varavirtalähteen. Konttien tietoturvalliset ovet estävät luvattomat vieraat ja laajat monitorointiominaisuudet varmistavat laitteen toiminnan.
Rittalin edge-datakeskusta voi muokata standardoitujen moduulien avulla. Tavallisesti järjestelmä sisältää jo esiasennetun jäähdytysjärjestelmän sekä UPS-varavirtaratkaisun. Edge-datakeskusten koon voi valita tarpeen mukaan alkaen pienestä jäähdyttimellä, virranjakelulla ja UPS-laitteella varustetusta palvelinkaappiratkaisuista aina asiakkaan kohteeseen toimitettaviin suuren kapasiteetin kontti- tai turvahuoneratkaisuihin asti. Haastaviin tuotantoympäristöihin on saatavilla ratkaisuja, jotka suojaavat IT-järjestelmää fyysisiä uhkia, kuten kosteutta, pölyä, likaa, kemikaaleja tai luvatonta käyttöä vastaan.
Rittal on kehittänyt ratkaisuaan yhteistyössä kumppaneidensa kanssa, joihin lukeutuvat muun muassa ABB, HPE, IBM ja saksalainen pilvipalvelujen kehittäjä iNNOVO CLOUD.