Oulussa on hiljan avattu kaksi Aurora Datacentersin keskusta, jotka näyttävät datakeskusten kehitysten tulevaisuuden suuntaa. Keskukset osaavat varastoida energiaa UPSaaR-tekniikalla ja tarvittaessa ne tasoittavat uusiutuvan energian käytössä syntyviä tuotantokuoppia. Pakkasten aiheuttamien kulutushuippujen aikaan keskukset palauttavat sähköä energiaverkkoon.
Aurora palvelee asiakkaita Pohjois-Suomessa Kokkolasta ylöspäin. Auroralla on kaksi modernia datakeskusta, joiden käyttämä sähkö tuotetaan kokonaan vesivoimalla. Parhaillaan on myös käynnissä oman aurinkovoimalan toteutusprojekti. Aloitusvaiheessa Aurora operoi 0,5 megawatin teholuokassa, mutta teho kasvaa vaiheittain asiakaskunnan kasvun myötä.
Auroran maan alle sijoitetut konesalit hyödyntävät uusinta teknologiaa, kuten energiaa varastoivaa UPSaaR-tekniikkaa (UPS as a Reserve). Sen avulla datakeskukseen reserveihin varattua sähköä voidaan käyttää tukemaan muuta sähköverkkoa esimerkiksi pohjoisen pakkasten kulutuspiikeissä.
Auroran keskuksissa käytössä olevaa UPSaaR-teknologiaa on Suomessa kehittänyt Eaton yhteistyössä Fortumin kanssa, ja yhteistyön myötä organisaatiot voivat osallistua Pohjoismaiden taajuusreservimarkkinoille. Aurora hyödyntää UPSaaR-teknologiaa ensimmäisenä datakeskuksena maailmassa.
UPSaaR-teknologia hyödyntää UPS-varavirtalähteitä. Niiden avulla organisaatiot voivat hallita sähköverkon kysyntää saumattomasti ja palauttaa energiaa verkkoon pitäen samalla kriittiset laitteet ja sovellukset käynnissä. Näin sähköverkkojen ylläpitäjät voivat käsitellä paremmin tehonsyötön vaihteluita, hallita kysyntää ruuhka-aikoina sekä parantaa järjestelmän luotettavuutta reagoimalla nopeammin sähköverkon häiriöihin. Sähköverkkoa voi myös hallita paremmin uusiutuvien energianlähteiden laajemman saatavuuden ja vähentyneen inertian ansiosta.
Aurora valitsi UPSaaR-käyttöön sopivat Eatonin 200 kVA:n 93M-laitteet ja litium-akustot. Valittujen UPS-laitteiden energiatehokkuus on erittäin korkea, sillä normaalioloissa ne pääsevät parhaimmillaan jopa 99 prosentin tehokkuuteen, mutta UPSaaR-käytössäkin noin 97 prosentin hyötysuhteeseen.
UPSaaR-ominaisuuden ansiosta Aurora voi tukea uusiutuvan energian käyttöä, sillä datakeskus voi osallistua energiavirtojen tasaamiseen. Samalla se voi luoda kassavirtaa kysynnänjoustomarkkinoilla.
- Aurora on nyt alueellinen datakeskustoimija. Tavoitteena on tulevaisuudessa kehittyä suureksi konesalikeskittymäksi ja nousta UPS- ja varavoimareservien ja suoran kantaverkkoliittymän myötä merkittäväksi toimijaksi myös reservimarkkinoilla. Tällöin autamme omalta osaltamme uusiutuvan energiatuotannon yleistymistä, kertoo Auroran toimitusjohtaja Petri Hyyppä.