Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että ikääntynyt, kulunut tai likainen sähkölaite tai -asennus voi aiheuttaa tulipalon tai tapaturman. Sähköstä syttyy vuosittain Suomessa noin 2500 sähköpaloa, joiden sammutus edellyttää palokunnan tuloa.
Tukes on julkaissut uuden Kodin sähkölaitteiston kunnossapito -oppaan, joka antaa käytännön neuvoja siihen, kuinka seurata ja ylläpitää sähkölaitteiston kuntoa. Jotta koti pysyy turvallisena, on sähkölaitteiston eli sähkölaitteiden ja -asennusten kuntoa tarkkailtava ja laitteistoa huollettava säännöllisesti. Havaitut viat ja puutteet on korjattava. Sama pätee vapaa-ajan asuntoon.
- Kuluttajalla voi olla kuvitelma, että sähkölaitetta voi käyttää huoletta maailman tappiin. Todellisuudessa sähkölaitteet kuluvat käytössä ja tulevat käyttöikänsä päähän. Jos niiden kuntoa ei tarkkaile ja huolto jää tekemättä, kasvaa laitteesta aiheutuvan tulipalon riski, toteaa ylitarkastaja Jukka Lepistö Tukesista.
Sähkölaitteiden tavoin kodin kiinteät sähköasennukset vaativat seurantaa, kunnossapitoa ja huoltoa. Ne eivät toimi ikuisesti, vaan tulevat käyttöikänsä päähän samalla tavoin kuin esimerkiksi vesiputkistot tai ikkunat ja ovet.
Sähköasennusten osiin kertynyt pöly, lika tai kosteus lisäävät valokaaren ja sähköpalosyttymisen vaaraa. Mekaaniset vauriot, kuten valokatkaisijoiden ja pistorasioiden kansien rikkoontuminen ja johtojen vauriot, aiheuttavat sähkötapaturman vaaran.
- Kodille kannattaa teettää kuntotarkastus sähköalan ammattilaisella asuntokaupan yhteydessä tai silloin, jos asennukset ovat iäkkäitä tai jos muuten epäilee niiden kuntoa. Esimerkiksi iäkkäämmissä rakennuksissa on käytössä 1950- ja 60-lukujen kangas- ja peltipäällysteisiä asennusjohtoja, jotka saattavat olla hyvin hauraita. Iäkkäät sähkökeskusten komponentit tai esimerkiksi valokatkaisijat ja pistorasiat saattavat aiheuttaa tapaturmariskin, kertoo Tukesin ylitarkastaja Esko Iivonen.
Sähköstä vuosittain syttyneistä tulipaloista 950 eli noin kaksi viidestä johtuu tavalla tai toisella liedestä. Tulipalo johtuu usein siitä, että liettä on käytetty huolimattomasti. Syynä voi olla myös kunnossapidon laiminlyönti.
Kodin sähkölaitteiston kunnossapito -opas löytyy täältä.