Kalifornian San Diegon yliopiston tutkijoiden kehittämä uusi herätevastaanotin voisi merkittävästi vähentää tai poistaa tarpeen vaihtaa paristoja esineiden internetiin kytketyissä laitteissa. Uusi piiri herättää kohdelaitteen vain kun sen halutaan kommunikoivan tai tekevän jotain.
Nykyisin nämä järjestelmät reagoivat säännöllisin väliajoin, vaikka kommunikoinnille ei olisi tarvetta. - Tämä kuluttaa paljon virtaa. Lisäämällä järjestelmään herättävän vastaanottimen voisimme parantaa pienten IoT-laitteiden akun kestoa kuukausista vuosiin, kertoo UC San Diegon professori Patrick Mercier.
Tärkeä osa uuden vastaanottimen suunnittelua perustuu yhdeksän gigahertsin taajuuden käytölle. Perinteisiä ratkaisuja korkeammat taajuudet antoivat mahdollisuuden pienentää kaikkia osakomponentteja, mikä tuotti ainakin 20 kertaa pienemmän ratkaisun kuin aiemmat nanowattitason kokeilut.
Herätevastaanotin voi myös toimia hyvin laajalla lämpötila-alueella välillä -10…40 astetta. Tyypillisesti suorituskyky pienitehoisissa herätevastaanottimissa laskee, jos lämpötila muuttuu vain muutamalla asteella. Piirin tehonkulutus on 22,3 nanowattia. Tämä on noin puolet lediyövalon tehonkulutuksen miljoonasosasta.
Herätevastaanotin valmistettiin 65 nanometrin (RF-osat) ja 180 nanometrin (kantataajuusosat) prosesseissa. Sen herkkyys on -69,5- dBm antennilla ja -64 dBm ilman antennia. Koko ratkaisun pinta-ala on supistettu 4,55 neliösenttimetriin.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 15.11.2019