Biometrinen tunnistus yleistyy kovaa vauhtia, mutta eri maissa on suuria eroja sen suhteen, miten paljon dataa kerätään ja kenelle se kuuluu. Comparitechin tekemästä tutkimuksesta selviää, missä kerätään eniten biometristä dataa ja kenelle data kuuluu. Ei ole yllättävää, että Kiinan lukema on tässä vertailussa huonoin.
Vertailussa otettiin huomioon viisi eri tekijää. Mitä heikompi maan käytäntö on yksityisten ihmisten kannalta, sitä suurempi lukema on. Kiina oli omassa luokassaan, sillä se sai vertailussa lukeman 24/25.
Kiina sai enimmäismäärän pisteitä kaikissa luokissa. Ainoa 4 pisteen noteeraus tuli siitä, että maassa ole biometristä äänestysjärjestelmää. Äänestysjärjestelmää kuitenkin hallitaan erittäin tiukasti, mikä ehkä poistaa biometrisen äänestyksen tarpeen.
Kiina kerää biometrisiä tietoja passeissa, henkilötodistuksissa ja pankkitileillä. Maassa ei ole erityistä lakia kansalaisten biometristen tietojen suojaamiseksi. Laajaa valtakunnallista biometristä tietokantaa laajennetaan parhaillaan sisällyttämään kansalaisten DNA-tiedot.
Kiinassa käytetään laajasti kasvojentunnistustekniikan käyttö CCTV-kameroissa. Kasvojentunnistuskameroita käytetään nyt muun muassa seuraamaan ja seuraamaan maan muslimivähemmistöä, uiguureja. Peking kokeilee myös kasvojentunnistustekniikkaa metrojen turvatarkastuksissa, jotta se voi jakaa matkustajat ryhmiin, jota he haluavat laajentaa kattamaan linja-autot, taksit ja muut matkapalvelut. Ja vastikään Kiina on myös ottanut käyttöön kasvojentunnistuksen tarkistukset kaikille, jotka saavat uuden matkapuhelinnumeron.
Suurin osa maista vaatii viisumin tullakseen Kiinaan, ja kaikki myönnetyt viisumit sisältävät biometriset tiedot. Myös Kiinasta saapuvien henkilöiden sormenjäljet otetaan talteen.
Kiinan jälkeen heikoimmin vertailussa menestyivät Malesia (21p), Pakistan (21p) ja USA (20p). USA:ssa tarvitaan esimerkiksi äänestyksissä biometristä tunnistusta monissa osavaltioissa. Passeihin, henkilökortteihin ja pankkitilin avaamiseen tarvitaan biometristä tunnistusta, mutta silti maassa ei ole mitään lakia, jolla datan käytöstä säänneltäisiin.
Kaikista parhaiten biometristä dataansa kohtelee Irlanti. Suomen lukema on 15 pistettä ja EU:n heikoin tulos on Viron 18 pistettä. Lisätietoja löytyy Comparitecin sivuilta.