Kalifornian yliopiston tutkijat San Diegossa ovat kehittäneet ultraääntä emittoivan laitteen, joka tuo litiummetalliparistot askeleen lähemmäksi kaupallista kannattavuutta. Vaikka tutkimusryhmä keskittyi LMB-laitteisiin, laitetta voidaan käyttää missä tahansa akussa, kemiasta riippumatta.
Tutkijoiden kehittämä piiri on erottamaton osa akkua ja toimii lähettämällä ultraääniaaltoja ja täten generoimalla sähkövirran anodin ja katodin välillä kiertävässä elektrolyyttinesteessä. Tämä estää epämuodostumien eli dendriittien muodostumisen litiummetalliin lataamisen aikana, mikä johtaa heikentyneeseen suorituskykyyn ja lopulta oikosulkuihin akussa.
Laite on valmistettu älypuhelinten komponenteista, jotka tuottavat ääniaaltoja erittäin korkeilla, 100 miljoonan - 10 miljardin hertsin taajuuksilla. Puhelimissa ultraäänipiirejä käytetään pääasiassa mobiiliverkon signaalin suodattamiseen sekä äänipuhelujen ja datan tunnistamiseen ja suodattamiseen.
Litiummetalliakkuja ei tällä hetkellä pidetä kovin toteuttamiskelpoisena vaihtoehtona erilaisten laitteiden virransyöttöön, koska niiden elinikä on liian lyhyt. Näiden akkujen kapasiteetti on toisaalta kaksi kertaa parempi kuin nykypäivän parhaimmilla litiumioniakuilla. Esimerkiksi sähköauton akusto painaisi puolet nykyisestä litiummetalliversiona.
Tutkijat osoittivat, että laitteella varustettua litiummetalliakkua voidaan ladata ja purkaa 250 jaksoa ja litiumioniakkua yli 2000 jaksoa. Akut latautuivat nollasta 100 prosenttiin 10 minuutissa jokaisessa jaksossa.