Vuonna 1975 perustettu Finlandia Interface sai vuosikymmenen lopulla ensimmäinen teholähdetilauksen silloiselta Televalta. Eforen nimellä yritys kasvoi mobiiliverkkojen myötä nopeasti, kunnes koko tietoliikennepuoli myytiin viime vuonna kiinalaiselle Kexinille. Tänään Eforesta kuoriutui Enedo. Toimitusjohtaja Vesa Leinon mukaan yritys keskittyy laadukkaaseen tehonsyöttöön erityisesti kolmella sektorilla.
- Meidän erikoisosaamistamme ovat virtalähteet vaativissa ympäristöissä. Skaala yltää 3D-tulostimien 10-15 watin teholähteistä kilowattien testauslaitteiden virransyöttöön, Leino tarkentaa.
Entinen Efore kasvoi Nokian ja Ericssonin tukiasemien teholähteillä. Tällä alueella pysyminen olisi vaatinut suurempia muskeleita. Yhtenä vaihtoehtona oli jonkun muun kanssa perustettu yhteisyritys. – Sitten mukaan tuli ostajakandidaatti, joka halusi ostaa Eforen 100-prosenttisesti. Nimeä myöten, Leino kertoo.
Mitä sitten tilalle, kun tukiasemista luovutaan? Osviittaa antoi jo 2018 tehty yrityskauppa, jossa Powernetin erityisesti raideliikenteestä tutut teholähteet siirtyivät osaksi nykyistä Enedoa. Nyt painopiste on selkeästi teollisuudessa ja erityisesti tehojärjestelmissä, teholähteissä ja lediajureissa. Teholähteistä tulee nyt 60 prosenttia liikevaihdosta, mutta kaksi muuta aluetta kasvavat nopeammin.
Enedolla on tuotekehitystä sekä Suomessa että Italiassa myyntiyksiköiden lisäksi. USA:n myynti on nyt nostettu organisaatiossa samalle tasolle ja Leino odottaakin sieltä paljon. Yhtiöllä on tehdas Tunisiassa, jossa työskentelee 250 työntekijää.
Tunisiassa on valmistettu esimerkiksi 97 prosentin hyötysuhteeseen yltäviä kahden kilowatin tasasuuntaajia. Nyt tuotantoa ollaan lisäämässä Virossa sopimusvalmistajien voimin, koska iso osa markkinoista on Skandinaviassa. Oman tehtaan merkitystä Leino korostaa erikseen.
- Ilman muuta oma tehdas on iso vahvuus meille. Sen ansiosta pysymme koko ajan kartalla siitä, miten laatu tuotteissa säilyy.
Tehoelektroniikassa laatu on pian nousemassa uusille tasoille uusien materiaalien, käytännössä piikarbidi- ja galliumnitridi-komponenttien myötä. Näit kehityksiä Enedo seuraa tarkkaan. – Kyse on ennen kaikkea siitä, milloin uudet tekniikat ovat kypsiä tuotteisiin.
Vuonna 2025 nykyinen, Finlandia Interfacesta käynnistynyt Enode täyttää 50 vuotta. Millaisena yritys viettää juhliaan? – Uskon, että olemme kasvava yritys, joka tekee hyvää tulosta ja tuottaa osakkailleen voittoa, Leino arvioi.