Huawein uusimmat älypuhelimet ovat teknisesti erinomaisia laitteita, joista Google-tuen puuttuessa puuttuu monia suosittuja sovelluksia. Nyt yhtiö testaa omaa sovellustaan, jonka kautta näitä ”pakollisia” sovelluksia voisi ladata muista sovelluskaupoista. Huawei testaa AppSearch-sovellusta jo AppGalleryn Saksan versiossa (näkyy kuvassa nimellä AppSuche). Useampi käyttäjä on ladannut sovelluksen ja kokeillut sovellusten asentamista sen kautta.
Kuten näkyy, sovelluksen kautta voi ladata esimerkiksi Whatsapp-, Facebook-, Messenger-, Instagram-, Twitter-, Spotify- ja lukuisia muita suosittuja sovelluksia. AppSearch ei sinänsä lataa eikä asenna näitä sovelluksia, vaan tarjoaa linkkejä niiden apk-paketteihin eri lähteistä ja sovelluskaupoista.
AppSearch ohjaa käyttäjät Amazonin App Storeeen, APKMirror-, APKMonk- ja APKPure-palveluihin, Huawein omaa AppGalleryyn tai sovellusten omien saittien lataussivuille. Mukana on myös Googlen sovelluksia kuten Chrome ja Maps.
AppSearch on nerokkaan yksinkertainen ratkaisu Yhdysvaltain hallinnon asettamaan kauppasaartoon, joka on estänyt Huaweita lisensoimasta Android-käyttöjärjestelmää ja erityisesti Google Play -palveluita viime vuoden keväästä lähtien.
ETN testasi juuri Huawein uusimman Mate 30 Pro -mallin, johon asennettiin käytännössä kaikki tarvittavat sovellukset AppSearchin tavoin, mutta ilman sovellusta. Sovellus tekee puhelimen räätälöimisestä tietysti merkittävästi helpompaa.
On mielenkiintoista nähde, mikä USA:n hallinnon vastaus näihin uusiin kehityksiin on. Näyttää siltä, ettei avoimen koodin maailmassa ole kovin helppoa blokata käyttäjiä tai valmistajia lopullisesti ekosysteemien ulkopuolelle.