Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden hybridimateriaalin mesohuokoisista piimikrohiukkasista ja hiilinanoputkista, jotka voivat parantaa piin suorituskykyä litiumioniakuissa. Akkutekniikan kehitys on välttämätöntä kestävälle kehitykselle ja ilmastoneutraalisuuden saavuttamiselle. Tulevaisuudessa pii korvaa vähitellen hiiltä Li-Ion-akkujen anodimateriaalina.
Tätä kehitystä ajaa se, että piin kapasiteetti on kymmenen kertaa suurempi kuin grafiitin kapasiteetti, jota nykyään käytetään anodeissa. Piin käyttö anodissa mahdollistaa jopa kaksinkertaisen akun koko kennon kapasiteetin. Piillä on kuitenkin edessään akkutekniikassa vaikeita haasteita sen epävakaiden materiaaliominaisuuksien vuoksi. Lisäksi toistaiseksi ei ole käytettävissä tekniikkaa, joka mahdollistaisi käytettävien anodien tuottamisen pelkästään piistä.
Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet hybridimateriaalin mesohuokoisista piimikrohiukkasista ja hiilinanoputkista. Tavoite oli pienentää nopean lataamisen haittavaikutuksia, erityisesti kapasiteetin heikkenemistä piianodissa. Kemiallisen prosessin myötä anodi saatetaan oikeanapaiseksi, joten se ei estä litiumionien siirtymistä piihin.
Seuraavaksi tutkijat pyrkivät tuottamaan kokonaan piistä valmistetun anodin, jossa on kiinteä elektrolyytti.