NFC on lyhyen kantama radiotekniikka, joka löytyy jokaisesta älypuhelimesta, kaikista maksupäätteistä ja yhä useammasta sulautetusta järjestelmästä. Esimerkiksi moni IoT-laite on kätevintä parittaa NFC-linkin avulla. Markkina oli pitkään käytännössä NXP:n ja STMicroelectronicsin temmellyskenttää, mutta nyt Itävallan Grazista tuleva Panthronics haluaa kaapata miljardimarkkinat itselleen.
Panthronicsin salaisuus on täysin itse kehitetyssä arkkitehtuurissa, jota Pantronicsin teknologiajohtaja ja perustajiin kuuluva Jakob Jongsma kutsuu nimellä DiRAC. Sen avulla signaali saadaan suoraan antennista NFC-piirit analogiseen etupäähän (AFE). Toinen salaisuus on se, että piirit tuottavat sinimuotoisen signaalin. Näin piirin lisäksi ei tarvita ulkoisia EMI-suotimia.
- Tämän ansiosta yllämme selvästi aiempia ratkaisuja suurempaan lähetystehoon, Jongsma sanoo. NFC-lukulaitteissa voidaan tämän seurauksena käyttää 4-5 kertaa pienempiä antenneja. Toinen hyöty, joka alkaa vasta avautua markkinoille, on NFC-linkin käyttö langattomaan lataamiseen: DiRACilla lähtöteho yltää teoriassa 3 wattiin ja Pantronics on jo esitellyt 2,5 watin tehoon yltävän lataustekniikan.
Yhtiön toinen perustaja on Dawoodi Kambiz, joka toimii toimitusjohtajana. Hänen mukaansa koko NFC-bisneksen alku voidaan hyvin paikantaa Appleen ja sen Mobile Pay -maksamiseen.
- Apple halusi tuoda mobiilimaksamisen markkinoille jo viisitoista vuotta sitten, mutta yhtiön visiossa langattoman linkin piti olla yhtä hyvä kuin fyysistä maksukorttia käytettäessä, Kambiz selostaa.
Käytännössä Applen piti odottaa suunnilleen vuoteen 2014 asti, että tämä olisi teknisesti mahdollista. Nyt alkamassa on NFC:n toinen vaihe, mutta melkoisen erilaisesta tilanteesta. Moni iso valmistaja on luopunut piirien kehittämisestä – Qualcomm, Broadcom ja Intel esimerkiksi – ja nyt DiRAC lupaa isoa teknistä hyppäystä.
- Toisin kuin aiemmat arkkitehtuurit, DiRAC on saanut inspiraationsa RF-tekniikoista, Jongsma kertoo. Idea tekniikkaan tuli jo Jongsman Infineonin aikoina, mutta jättiyritys ei ”ollut valmis panostamaan uuteen innovaatioon”, kuten Jongsma asian muotoilee.
Jongsma ja Kambiz perustivat Pantrhonicsin vuonna 2014 Graziin, josta on tullut jonkinlainen lähiradiotekniikoiden keskus. Samassa laaksossa pienen kantaman tekniikoita kehittävät Infineon, STMicroelectornics ja antureistaan tunnettu ams. Grazin yliopisto syöttää näihin uusia osaajia.
Ja nyt Panthronics lupaa mullistaa NFC:n käytön. 80 prosenttia kilpailijoita paremmalla lähtöteholla ja 80 prosenttia paremmalla herkkyydellä. Vastatakseen tähän haasteeseen kilpailijoiden on pakko lähteä kehittämään omaa, samalla tavoin RF-tekniikkaan pohjautuvaa ratkaisua, ja se vie vuosia aikaa.