Kaikki PC-tekniikat tulevat joskus tiensä päähän. Seuraavaksi näin on käymässä vuonna 2006 esitellylle näyttöliitännälle eli Displayportille. Tulevaisuudessa protokolla säilyy, mutta näyttöjen ainoaksi fyysiseksi liitännäksi jää C-tyypin USB.
VESA-järjestö esitteli Displayportin korvaamaan aiemmat VGA- ja DVI-liitännät. Se oli ensimmäinen näyttöväylä, joka siirsi signaalin datapaketteina. Datan seassa voitiin siirtää myös kellosignaali, joten standardi mahdollisti suuriresoluutioiden kuvan siirron harvemmilla nastoilla.
Niin mullistava kuin DP-väylä aikanaan olikin, se ei enää ole mitenkään yleinen uusissa ruuduissa. HDMI on vallannut markkinat fyysisenä liitäntänä ja seuraavaksi sen paikan ottaa kokonaan USBC.
Displayport-liitäntä tulee todennäköisesti elämään vielä pitkään, mutta vain protokollan muodossa. Tämä onnistuu standardin Alt Mode -variaation myötä. Sen avulla Displayport-signaali saadaan siirrettyä USBC-liitännän läpi.
Ensimmäinen DP Alt Mode -standardi esiteltiin jo 2014 ja nyt VESA on esitellyt Alt Mode -menetelmän myös tuoreelle DisplayPort 2.0 -liitännälle. Displayport 2.0 tai DP 2.0 lähes kolminkertaistaa edellisen standardin eli DP 1.4:n kaistanleveyden. Maksimidatanopeus väylässä kasvaa 77,37 gigabittiin sekunnissa. Tämä tarkoittaa, että väylän yli voidaan siirtää rinnakkain kahta 8K-signaalia (resoluutio 7680 x 4320) 144 hertsin virkistystaajuudella ja 30 bitin pikseliavaruudella ilman datan pakkaamista ja HDR-metadatan kera. Nykyisiin 24-bittisiin väreihin verrattuna tämä on iso hyppäys eteenpäin.
Laitevalmistajien kannalta siirtyminen yhteen fyysisiin väyliin tietenkin helpottaa suunnittelua. Kuluttajan kannalta tulee eteen sekava tilanne, jossa laitteiden ja USBC-kaapelien speksejä pitää lukea suurennuslasin avulla.
USB4-liitäntöjen arvellaan ilmestyvän laitteisiin ensi vuonna.