logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Laitteiston eristämisen periaatteeseen perustuva Arm TrustZone - teknologia tarjoaa CPU-pohjaisen tietoturvafilosofian järjestelmäpiireille useissa eri järjestelmissä. Tämä mahdollistaa turvallisten IoT-solmujen ja luotettavan laiteytimen luomisen. ARMv8-M -arkkitehtuuri laajentaa TrustZone-teknologian Cortex-M-pohjaisiin järjestelmiin, esittää Rutronik uudessa ETNdigi-lehden artikkelissa.

Yhä useammat esineet ovat yhteydessä toisiinsa langattomasti Internetin välityksellä. Tämä on lisännyt luotettavien turvaominaisuuksien tarvetta IoT-solmuissa ja etenkin kulutustavaroissa, teollisuus- laitteissa ja kodinkoneissa, koska tällaiset Internet-yhteydet tarjoavat hyökkäysvektorin hakkereiden hyökkäyksille. Mahdollisuudet yltävät DDoS-hyökkäyksistä eli hajautetuista palvelunestohyökkäyksistä luvattomaan pääsyyn sisäisiin verkkoihin.

Etusija annetaan toimenpiteille, jotka tarjoavat peukaloinnin estävän suojauksen järjestelmään integroidussa laitteistossa – toisin sanoen verkottuneissa, sulautetuissa laitteissa. Ennen kaikkea fyysisen tason järjestelmissä tulisi kuitenkin olla turvatut secure boot - käynnistysprosessit, koska hakkerit hyökkäävät usein juuri järjestelmien reboot-mekanismeihin.

Tämän uhan torjumiseksi käytetään erilaisia ohjelmistoratkaisuja, jotka hyödyntävät laitteistojen turvamekanismeja. Yksi näistä on Arm:n TrustZone-teknologia. Kuten muutkaan nykyisin saatavilla olevat tekniikat ei edes TrustZone kykene tarjoamaan täydellistä ja ikuista puolustusta ulkopuolelta tulevia hyökkäyksiä vastaan, mutta TrustZone vaikeuttaa järjestelmään tunkeutumista huomattavasti.

LUOTETTAVIA TURVATOIMINTOJA PIIRITASOLLA

TrustZone-lähestymistavan ydin koostuu kahdesta laitteistotasolla eristetystä alueesta: ”suojattu" (secure) ja ”suojaamaton” (non- secure) alue. Ne voidaan toteuttaa samanaikaisesti yhdellä ytimellä. Tämä estää suojattua ohjelmistoa pääsemästä suoraan kiinni suojaamattomiin resursseihin. Näiden kahden alueen eristäminen järjestelmäpiirillä kattaa prosessorin lisäksi myös muistin, väylätoiminnot, keskeytykset ja oheislaitteet.

TrustZone-teknologia luo perustan koko järjestelmän kattavalle turvallisuudelle ja luo luotettavan alustan, jolla mikä tahansa järjestelmän osa voidaan suunnitella joustavasti osaksi tämän perustan turvallista maailmaa. Turva-alijärjestelmän luominen mahdollistaa kohteiden suojaamisen ohjelmisto- ja laitteistopohjaisilta hyökkäyksiltä.

TrustZone voi suojata sekä ohjelmistokirjaston että koko käyttöjärjestelmän turvallisessa alueessa ajoa varten. Suojaamattomia ohjelmistoja ei voi käyttää, kun suojattua sivua ja siinä olevia resursseja käytetään.

TRUSTZONE-TEKNOLOGIA CORTEX-M -OHJAIMILLA

ARMv8-M -arkkitehtuuri laajentaa TrustZone-tekniikan Cortex-M- pohjaisiin järjestelmiin ja tarjoaa vankan suojan alhaisemmilla kustannuksilla kuin erillispiiri- toteutus. Se vähentää huomattavasti prosessoripohjaisen tietoturvan kustannuksia ja kehitystyötä, ja varmistaa siten, että tietoturvalaitteistot eivät ole enää merkittäviä kustannustekijöitä.

Cortex-M- ja Cortex-A-prosessoreilla on periaatteessa samat tietoturvakonseptit, mutta niissä on myös keskeisiä eroja. Cortex-M:n tärkein etu on, että suojatun ja suojaamattoman alueen väliset kontekstinvaihdot suoritetaan laitteistotasolla, mikä mahdollistaa nopeammat kytkennät ja paremman energiatehokkuuden. Toisin kuin Cortex-A:n kohdalla mitään turvallista seurantaohjelmistoa ei tarvita. Cortex-A-prosessoreissa saavutettu tietoturvataso on kuitenkin paljon parempi.

TrustZone perustuu periaatteeseen, jonka mukaan käyttöoikeuksia myönnetään mahdollisimman pieni määrä. Tämä tarkoittaa, että järjestelmämoduuleille, kuten ohjaimille ja sovelluksille annetaan pääsy resurssiin vain tarvittaessa. Ohjelmisto suoritetaan yleensä sekä turvallisissa että ei-suojatuissa ympäristöissä. Sisältöä siirretään kahden ympäristön välillä rutiinin avulla, jota kutsutaan ”ydinlogiikaksi” (Cortex-M-prosessoreilla) tai ”turvamonitoroinniksi” (Cortex-A- prosessoreilla).

ARMv8-M:m TrustZone on ihanteellinen tekniikka PSA-käyttöjärjestelmälle (Platform Security Architecture), koska normaalin koodin ja luotettavan koodin välinen laitteisto on eristetty. Se tarjoaa joustavan perustan, jolla SoC-suunnittelijat

voivat valita tietyt toiminnot turvallisella ympäristöllä, mikä mahdollistaa kustannustehokkaiden ja vähän energiaa käyttävien ratkaisujen kehittämisen. TrustZone sisältää menettelyt, jotka tarjoavat luotettavan laitteiston laitteisto- pohjaiselle suojatulle tallennukselle, satunnaislukugeneraattorille ja referenssikellon turvallisen ajan määrittämiseen.

Vähävirtainen Cortex-M23-mikro- ohjain on pienin, mutta myös tehokkain prosessori tässä TrustZone-piirien kategoriassa. Cortex-M33-sarja on optimoitu kustannusten ja virrankulutuksen suhteen. Ohjainsarja on suunniteltu sekasignaalisovelluksiin, ja erityisesti sellaisiin, joissa vaaditaan tehokasta suojausta ja tarvittaessa digitaalisen signaalin ohjausta.

STANDARDISÄÄNNÖT OHJELMISTOKEHITYKSELLE

TrustZonesta saadaan kuitenkin täysi hyöty irti vain, jos ohjelmiston kehityksessä käytetään tunnustettuja datan tietoturvasääntöjä. Tässä kohtaa mukaan astuu C CERT - standardi, joka määrittelee ”hyvän koodauskäytännön” ja joka muun muassa varmistaa, että:

  • noudatetaan muuttujien elinkaarisopimuksia (paikallinen, globaali, auto jne.)
  • prosessorin esikäskyt ovat yksiselitteisiä (käyttäminen pitää sisällään suojaukset)
  • muuttujien arvorajoja noudatetaan
  • muistirajoituksia (esimerkiksi matriisien osalta) tarkkaillaan ja noudatetaan

Tämä toteutetaan integroimalla kehitysympäristöön työkalu, joka tarkistaa sääntöjen noudattamisen ohjelmistokehityksen aikana aina, kun se kootaan/käännetään. Ole- massa olevan koodin takautuvat toteutukset voivat - autoteollisuuden MISRA-C -ohjelmointistandardin hengessä - olla monimutkaisia, koska standardin rikkomukset edellyttävät, että suuria osia ohjelmasta suunnitellaan ja koodataan uudelleen.

Sekä C CERT- että MISRA-C- käytännöissä koodille tehdään staattinen analyysi ja se tarkistetaan tiettyjen koodaussääntöjen suhteen. Ero näiden kahden välillä on se, että MISRA-C-säännöt takaavat toimivan laitteen tietoturvan, kun taas C CERT takaa datan suojauksen ja tieto- turvan.

STM32L5-perhe on STM32L4 + Cortex-M -perheen seuraaja ja samalla ensimmäinen STMicroelectronicsin tuoteperhe, joka perustuu ARMv8-M-arkkitehtuuriin ja TrustZoneen. Tämän ansiosta kehittäjien on paljon helpompi luoda luotettavia PSA-kehykseen perustuvia laitteita Cortex-M33-prosessorin, TrustZone-tekniikan ja parannettujen SoC- turvaominaisuuksien avulla.

Laajan integroitujen digitaalisten ja analogisten oheislaitteiden ja rajapintojen kuten CAN FD, USB Type-C ja USB PD (tehonsyöttö) ansiosta STM32L5-ohjaimet tarjoavat ihanteellisen alustan esimerkiksi teollisuusantureille, ohjaimille, kodin automaatiolaitteille, älykkäille mittareille, fitnessrannekkeille, älykelloille, lääketieteellisille laitteille, kuten pumpuille ja mittalaitteille, sekä monille muille.

Päivitys Cortex-M33-prosessoriin ja välimuistin lisääminen sisäiseen ja ulkoiseen ohjelmamuistiin parantaa STM32L5-ohjaimen suorituskykyä edeltäjään verrattuna. Optimoitu virransyöttö vähentää virrankulutusta 33 nanoampeeriin shutdown-tilassa ja tarjoaa maksimaalisen energia- tehokkuuden pitkiksi toimintajaksoiksi.

STM32L5 tyydyttää myös kasvaneet turvallisuustarpeet uusien turvallisuusominaisuuksien ansiosta, joita ei tyypillisesti ole mikro-ohjaimissa. Näitä ovat erillinen salausprosessori ja ulkoisten tallennusvälineiden salaus. Lisäparannuksia ovat ohjelmistojen eristäminen, turvallinen käynnistys ja erityisesti suojattu tallennusalue salausavaimille.

Seuraavaksi annetaan tarkat selitykset erilaisista oheislaitteista (integroiduista toiminnallisista yksiköistä) ja niiden toteutuksesta TrustZone-turvakonseptin yhteydessä mikro-ohjainten sarjassa.

VÄYLÄLIITÄNNÄT

Konfiguroitavat SAU-yksiköt (SAU, Secure Attribute Units) tukevat jopa kahdeksaa muistialuetta, joko turvallisina tai ei-suojattuina alueina. Cortex-M33-prosessori tukee S- AHB- (System AHB)- ja C-AHB- (Code AHB) -väylärajapintoja. S- AHB:tä käytetään jokaisessa kutsutussa käskyssä ja jokaisessa pääsyssä osoitettuun SRAM-muistin dataan, samoin kuin käskykutsuihin ja SoC-oheislaitteisiin, ulkoiseen RAM-muistiin ja muihin ulkoisiin laitteisiin osoitettaessa. C-AHB:tä käytetään jokaisessa käskykutsussa ja tiedon käsittelyssä muistin koodi- alueella.

REAALIAIKAKELLO

TrustZone tarjoaa täysin suojattavan reaaliaikakellon (RTC) A- ja B- herätysajastimille sekä mukautettavan aikaleiman suojatuille / suojaamattomille kokoonpanoille.

GLOBAALIN TRUSTZONE- OHJAIMEN YLEISKUVAUS

Globaali TrustZone-ohjain (GTZC) käsittää kolme alilohkoa:

  • TrustZone-tietoturvaohjain (TZSC) määrittelee isäntä / orja-oheislaitteiden suojatun, etuoikeutetun tilan ja määrittää suojaamattoman alueen koon MPCWM-ohjaimessa (Watermark Memory Peripheral Controller). Se ilmoittaa valituille integroiduille oheislaitteille RCC:n ja I/O-logiikan jaetun käytön yhteydessä "suojattavien oheislaitteiden", kuten RCC:n ja GPIO:n turvatilasta.
  • Lohkopohjainen muisti- suojausohjain (MPCBB) ohjaa SRAM-muistin kaikkien lohkojen (256-tavuiset sivut) suojattua tilaa.
  • Laittomien pääsytapahtumien TrustZone-ohjain (TZIC) kerää kaikki järjestelmän luvattomat pääsytapahtumat ja luo turvallisen keskeytyksen NVIC-ohjaimelle (Nested Vectored Interrupt Controller). Alilohkojen avulla TrustZone ja etuoikeutetut attribuutit määritetään koko järjestelmän alueella.

GTZC-ohjaimen tärkeimmät ominaisuudet ovat:

  • kolme itsenäistä 32-bittistä AHB- liitäntää TZSC-, MPCBB- ja TZIC- ohjaimille
  • MPCBB ja TZIC ovat käytettävissä vain suojatuilla tapahtumilla
  • TZSC:n yksityistä ja ei-yksityistä aluetta tuetaan suojatun / suojaamattoman pääsyn muodossa
TRUSTZONE-TUKI TAMP- REKISTERISSÄ

Tiedon muokkaamisen estäville / suojaamattomille kokoonpanoille TAMP tarjoaa varmuuskopio- rekisterien määritykset useilla konfiguroitavilla muistialueilla seuraavasti: turvallinen luku-kirjoitus- alue, turvallinen kirjoitus-luku-alue, suojaamaton luku-kirjoitus-alue ja monotoninen laskuri.

TRUSTZONE INTEGROIDUSSA FLASH-MUISTISSA

Sulautetussa flash-muistissa oleva TrustZone muodostaa 512 kilotavun alueen ohjelmien ja datan tallentamiseksi ja sallii ”yhden / kahden muistipankin” toimintatilat ja ”read- while-write” eli RWW-tilan kaksoispankkitilassa.

Flash-muistissa on saatavana neljä suojaustasoa:

  • Taso 0.5 on käytettävissä vain, kun TrustZone aktivoidaan. Kaikki luku / kirjoitusoperaatiot suojaamattomalta flash-muistialueelta ja takaisin ovat mahdollisia sillä edellytyksellä, että TrustZone on aktivoitu ja vain luku - tilaa ei ole asetettu. Debug-pääsy suojattuun alueeseen ei ole mahdollista, vaikka suojaamattomille alueille on silti mahdollista kirjoittaa.
  • Taso 0: Ei lukusuojausta
  • Taso 1: Muistin lukusuojaus: Flash- muistiin ei voida lukea tai kirjoittaa, kun virheenkorjaustoiminnot on kytketty tai ”Boot in RAM” tai Bootloader-käynnistyslatain ovat käytössä. Jos TrustZone on aktivoitu, ”ei-turvallinen virheen- korjaus” on mahdollista, mutta käynnistys SRAM-muistista ei ole.
  • Taso 2: IC-lukusuojaus
TRUSTZONE-TURVATILA

Jos ”TrustZone Security” -tila aktivoidaan, koko flash-muisti on turvattu resetoinnin jälkeen ja seuraavat turvatoimet ovat käytettävissä:

Haihtumaton, turvattu flash-alue integroidulla varmennuksella (vesileimattu):
Suojattuun alueeseen on pääsy käsiksi vain tässä "suojatussa tilassa". Osoitettavuuden kannalta muistipankkiin voidaan osoittaa vain yksipankkitilassa 1 kilotavun välein, tai koko pankki on jaettu 4 kilotavun lohkoihin.

Asiakaskohtainen koodinlukusuojaus (PCROP):
Tämä on osa flash-muistin suojattua aluetta, joka tarjoaa suojan kolmansien osapuolten luvattomilta luku- ja kirjoitusoperaatioilta. Suojattuun alueeseen viitataan "execute only" eli ”vain suorita” -alueena, ja vain STM32-prosessori voi osoittaa siihen käskykoodilla.

Mikään muu käyttötapa (DMA eli suora muistin käyttö, virheen- korjaus, CPU-tietojen lukeminen, kirjoittaminen tai poistaminen) ei ole mahdollinen. Yksipankkitilassa voidaan valita kaksi aluetta, joissa molemmat turvatut alueet ovat. Kaksipankkitilassa voidaan valita yksi alue muistipankkia kohti suojatun alueen rinnalla.

”Suojattu piilosuojausalue” eli secure hide protection area on osa suojattua flash-muistin aluetta, ja se voidaan suojata estämään luku- ja kirjoitusoperaatiot tai pääsyn dataan tällä alueella.

Haihtuvassa lohkopohjaisessa suojatussa flash-osassa jokainen sivu voidaan ohjelmoida reaaliajassa joko suojattuna tai suojaamattomana.

AKTIVOINTI JA PÄÄSYOIKEUDET

Suojausarkkitehtuuri perustuu ARM:n TrustZone-tekniikkaan ja sen ARMv8-M -laajennukseen.

FLASH_OPTR-rekisterissä oleva TZEN-asetusbitti (Trust Zone Enable) aktivoi TrustZone-turvan. Tässä tapauksessa SAU-yksikkö (Security Attribution Unit) ja IDAU-yksikkö (Implementation Defined Attribution Unit) määrittävät suojattuun ja suojaamatomaan tilaan liittyvät käyttöoikeudet.

SAU on turvallisuuteen liittyvä määritysyksikkö, jota käytetään laitteistojen tietoturvaominaisuuksien hallintaan. Suojaus voidaan määrittää enintään kahdeksalle konfiguroitavalle SAU-alueelle.

IDAU on käyttöoikeuksien attribuuttien määritysyksikkö. Se kattaa ensimmäisen muistiosion suojaamattomille / suojaamattomasti käytettäville attribuuteille, joihin koodi tai data voidaan tallentaa. Ne yhdistetään sitten SAU-turvallisuus- määrittelyn tuloksiin ja sen jälkeen valitaan korkeampi turvataso. IDAU kahdentaa flash-muistin, järjestelmän SRAM:n ja oheislaitteiden muistin suojattujen ja suojaamattomien tilojen mahdollistamiseksi. Tätä prosessia ei kuitenkaan suoriteta ulkoiselle tallennukselle.

Tässä määriteltyjen mekanismien avulla TrustZone vaikuttaa myös muihin mikro-ohjaimen alueisiin laitteistoratkaisun mukaisesti.

Artikkeli on ilmestynyt uudessa ETNdigi-lehdessä.

MORE NEWS

Kiinalaistutkijat kehittivät piilolinssin, jolla näkee pimeässä

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään maailman ensimmäisen piilolinssin, jonka avulla ihminen voi nähdä pimeässä – ainakin tietyissä olosuhteissa. Innovaatio perustuu infrapunavaloon ja sen muuntamiseen näkyväksi valoksi silmälle.

ST:ltä kova saavutus: kaksi kiihtyvyysanturia samaan koteloon

STMicroelectronics on tehnyt merkittävän teknologisen läpimurron julkaisemalla uuden sukupolven älyanturin, joka yhdistää kaksi erillistä kiihtyvyysanturia samaan poikkeuksellisen pieneen (3 x 2,5 mm) koteloon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun samassa moduulissa yhdistyy laajalle G-voima-alueelle skaalautuva mittauskyky, sulautettu tekoäly ja erittäin tarkka liikkeentunnistus.

Näin QR-huijaus toimii

QR-koodit ovat tulleet osaksi arkea: niitä käytetään ravintolamenuihin tutustumiseen, maksamiseen ja nopeaan kirjautumiseen eri palveluihin. Mutta juuri tämä tuttuus tekee niistä vaarallisia. Rikolliset ovat alkaneet hyödyntää QR-koodeja huijauksiin, joissa ihmiset johdatellaan huomaamatta väärennetyille sivustoille. Näillä sivuilla uhrilta kalastellaan henkilökohtaisia tietoja – kuten pankkitunnuksia – tai pyritään asentamaan haittaohjelmia hänen laitteelleen.

Halvoissa Android-televisiobokseissa vakavia tietoturvariskejä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana Android TV -medialaitteiden hankinnassa. Markkinoilla liikkuu erityisesti tuntemattomien valmistajien edullisia laitteita, joissa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia – osa laitteista on jopa sisältänyt haittaohjelmia suoraan pakkauksesta.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Xiaomi yllättää tehokkaalla kännykkäprosessorillaan

Xiaomi on julkistanut uuden huipputehokkaan älypuhelinprosessorinsa, XRING O1:n, joka merkitsee yhtiön suurta askelta kohti siruomavaraisuutta ja teknologista johtajuutta. Uutuus esiteltiin yhtiön "A New Beginning" -lanseeraustapahtumassa Pekingissä, jossa esillä olivat myös Xiaomi 15S Pro -älypuhelin, Pad 7 Ultra -tabletti sekä useita AIoT-laitteita.

Nyt se tapahtui: BYD ohitti Teslan

BYD on ohittanut Teslan Euroopan myydyimpänä täyssähköautojen valmistajana ensimmäistä kertaa historiassa, kertoo tuore JATO Dynamicsin raportti. Huhtikuussa 2025 Euroopassa rekisteröitiin 7231 täyssähköistä BYD-mallia, kun Tesloja myytiin 7165 kappaletta.

Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa

Elektroniikan komponenttien jakelija Rutronik on lisännyt tuotevalikoimaansa Nordic Semiconductorin uuden nPM2100-virranhallintapiirin, joka on suunniteltu erityisesti ensisijaisilla paristoilla toimivien laitteiden energiatehokkaaseen virranhallintaan.

Autoon tulee tekoäly ja suoja kvanttihyökkäyksiä vastaan

Autojen ohjelmistoistuminen ja jatkuva verkkoyhteys tekevät niistä alttiita yhä kehittyneemmille kyberuhille. NXP:n uusi OrangeBox 2.0 -kehitysalusta vastaa tähän haasteeseen yhdistämällä tekoälypohjaisen kyberturvan, kvanttikestävän salauksen ja ohjelmisto-ohjatun verkkoinfrastruktuurin yhteen järjestelmään.

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Kaikista Intelin prosessoreista löytyi täysin uusi haavoittuvuus

Tietoturvatutkijat Sveitsin ETH Zürichin yliopistosta ovat löytäneet uuden, vakavan haavoittuvuuden Intelin prosessoreista. Kyseessä on täysin uusi haavoittuvuusluokka, jota kutsutaan nimellä Branch Privilege Injection. Se perustuu tapaan, jolla prosessorit ennakoivat tulevia laskentatehtäviä suorituskyvyn parantamiseksi.

Suomesta halutaan kvanttiturvallinen

Suomi ottaa merkittävän askeleen kohti kvanttiturvallista digitaalista tulevaisuutta. Uusi laaja tutkimushanke, Beyond the Limits of Post-Quantum Cryptography (BLimPQC), pyrkii varmistamaan, että suomalainen yhteiskunta ja teollisuus kykenevät puolustautumaan kvanttitietokoneiden aiheuttamia tietoturvauhkia vastaan.

Suosittu kehittäjäkortti sai neljä ydintä ja grafiikkaprosessorin

BeagleBoard.orgin tunnettu PocketBeagle-kehittäjäkortti on saanut merkittävän päivityksen uudessa PocketBeagle 2 -versiossa. Uudistuksessa laitteeseen on lisätty neliytiminen suoritin ja ensimmäistä kertaa myös grafiikkaprosessori, mikä avaa entistä laajempia mahdollisuuksia sulautettujen järjestelmien kehittämiseen.

Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen

Saksalainen piirivalmistaja iC-Haus tuo markkinoille uuden iC-LFMB-lineaarikuvakennon, joka vastaa teollisuuden kasvaviin vaatimuksiin tarkkuuden, suorituskyvyn ja helpon integroitavuuden osalta. Uutuustuote esitellään Laser World of Photonics 2025 -messuilla Münchenissä.

Lidarin moottori yhdelle sirulle

Analogiatekniikan edelläkävijä Silanna Semiconductor on lanseerannut uuden FirePower-sarjan laserajuripiirit, jotka yhdistävät ensi kertaa korkean jännitteen latauksen ja laserin laukaisun yhdelle sirulle. Uutuus mahdollistaa merkittävän tilansäästön ja tehohäviöiden pienentämisen esimerkiksi autojen ADAS-järjestelmien lidareissa.

Virve 2 saa suojatut ryhmävideopuhelut

Erillisverkkojen operoima viranomaisverkko Virve 2 saa merkittävän lisäpalvelun, kun Modirumin kehittämä NSC3 Group Video Service otetaan käyttöön. Kyseessä on reaaliaikainen, tietoturvallinen ryhmävideopalvelu, joka on suunniteltu erityisesti viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden tarpeisiin.

Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon

STMicroelectronics on julkaissut uuden modulaarisen IO-Link-kehityspaketin, jonka tavoitteena on tehdä älykkäiden kenttälaitteiden liittäminen teollisuusverkkoon helpommaksi kuin koskaan. Uusi P-NUCLEO-IOD5A1-paketti tarjoaa kaiken tarvittavan IO-Link-yhteensopivan sensorin tai toimilaitteen (aktuaattorin) kehittämiseen – sekä laitteiston että ohjelmiston.

Silmää seuraavat lasit teollisuuteen

Tukholmalainen teknologiayritys Tobii on lanseerannut uuden Glasses X -silmänseurantatuotteen, joka on suunnattu erityisesti teollisuuden ja muiden vaativien alojen tarpeisiin. Uutuuslaseilla voidaan seurata käyttäjän katsetta reaaliajassa, mikä tarjoaa yrityksille arvokasta tietoa esimerkiksi koulutuksen, laadunvalvonnan ja turvallisuuden kehittämiseen.

Kovien olojen läppäri laitetaan kovaan testiin

Panasonicin kenttäkäyttöön suunniteltu Toughbook G2 altistetaan äärimmäiselle rasitukselle, kun seikkailujuoksija Jukka Viljanen juoksee halki Islannin suurimman jäätikön, Vatnajökullin, ilman tukitiimiä. Hänellä on ainoana henkilökohtaisena varusteenaan mukana kyseinen kannettava tietokone.

Kvanttitason salaus laitetasolla

Tietoturvassa valmistaudutaan kvanttikauteen. Microchip Technology on julkaissut uuden MEC175xB-sarjan sulautetut ohjaimet, jotka sisältävät laitetasolla toteutettua kvanttiturvallista salausta. Uutuustuote vastaa nopeasti kehittyvän kyberturvallisuusympäristön tarpeisiin, kun kvanttitietokoneiden mahdollinen uhka nykyisille salausmenetelmille kasvaa.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Lue lisää...

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article