60 gigahertsin tutkia käytetään monessa laitteessa hahmontunnistukseen, kuten autojen ADAS-järjestelmissä. Belgialaisessa mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMECissä on kehitetty tutka, jolla voidaan esimerkiksi aistia sydämen lyöminen viiden metrin päästä.
IMEC esittelee piirinsä tällä viikolla virtuaalisessa IEEE RFIC -tapahtumassa. 60 gigahertsin taajuudella toimiva liiketunnistuspiiri on toteutettu standardissa 28 nanometrin CMOS-prosessissa.
Piiri on erittäin tarkka ja se tunnistaa etäisyydet kahden senttimetrin tarkkuudella. Piiri kuluttaa tehoa vain 62 milliwattia, joten anturi voidaan integroida pieniin, akkukäyttöisiin laitteisiin.
Kokeet ovat osoittaneet anturin kykyä havaita useita kohteita. Se voi esimerkiksi havaita sydämen sykkeen viiden metrin eätisyydeltä ja seurata tarkkaan jalankulkijan sijaintia ja nopeutta.
Piiri tuottaa nopeasti moduloituja aaltoja. 51,2 mikrosekunnissa taajuus lisääntyy 12 prosenttia. Kaistanleveys on 7,2 gigahertsiä, joten piirin resoluutio on erittäin tarkka. Sillä voidaan havaita sormenliikkeitä, käden pyyhkäisyjä ja muita eleitä 3D-havaitsemisessa.
IMEC:n mukaan tutkapiiri käynnistää yhdessä millisekunnissa, joten se voi olla levossa, kun havaitsemista ei tarvita. Piiri vie piillä tilaa 4,15 neliömillimetriä. IMEC on kehittänyt antennin sisältävän yksikanavaisen referenssisuunnittelun tutkapiiristään (kuvassa).
Seuraavaksi IMEC etsii yrityksiä, jotka haluavat hyödyntää kehitettyä alustaa ja tuoda markkinoille uusia tutkaratkaisuja.