ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct # TME square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TrustZone suojaa laitteet verkossa

Tietoja
Julkaistu: 12.08.2020
Luotu: 12.08.2020
Viimeksi päivitetty: 12.08.2020
  • Embedded
  • Software

Laitteiston eristämisen periaatteeseen perustuva Arm TrustZone - teknologia tarjoaa CPU-pohjaisen tietoturvafilosofian järjestelmäpiireille useissa eri järjestelmissä. Tämä mahdollistaa turvallisten IoT-solmujen ja luotettavan laiteytimen luomisen. ARMv8-M -arkkitehtuuri laajentaa TrustZone-teknologian Cortex-M-pohjaisiin järjestelmiin, esittää Rutronik ETNdigi-lehden artikkelissa.

Yhä useammat esineet ovat yhteydessä toisiinsa langattomasti Internetin välityksellä. Tämä on lisännyt luotettavien turvaominaisuuksien tarvetta IoT-solmuissa ja etenkin kulutustavaroissa, teollisuus- laitteissa ja kodinkoneissa, koska tällaiset Internet-yhteydet tarjoavat hyökkäysvektorin hakkereiden hyökkäyksille. Mahdollisuudet yltävät DDoS-hyökkäyksistä eli hajautetuista palvelunestohyökkäyksistä luvattomaan pääsyyn sisäisiin verkkoihin.

Etusija annetaan toimenpiteille, jotka tarjoavat peukaloinnin estävän suojauksen järjestelmään integroidussa laitteistossa – toisin sanoen verkottuneissa, sulautetuissa laitteissa. Ennen kaikkea fyysisen tason järjestelmissä tulisi kuitenkin olla turvatut secure boot - käynnistysprosessit, koska hakkerit hyökkäävät usein juuri järjestelmien reboot-mekanismeihin.

Tämän uhan torjumiseksi käytetään erilaisia ohjelmistoratkaisuja, jotka hyödyntävät laitteistojen turvamekanismeja. Yksi näistä on Arm:n TrustZone-teknologia. Kuten muutkaan nykyisin saatavilla olevat tekniikat ei edes TrustZone kykene tarjoamaan täydellistä ja ikuista puolustusta ulkopuolelta tulevia hyökkäyksiä vastaan, mutta TrustZone vaikeuttaa järjestelmään tunkeutumista huomattavasti.

LUOTETTAVIA TURVATOIMINTOJA PIIRITASOLLA

TrustZone-lähestymistavan ydin koostuu kahdesta laitteistotasolla eristetystä alueesta: ”suojattu" (secure) ja ”suojaamaton” (non- secure) alue. Ne voidaan toteuttaa samanaikaisesti yhdellä ytimellä. Tämä estää suojattua ohjelmistoa pääsemästä suoraan kiinni suojaamattomiin resursseihin. Näiden kahden alueen eristäminen järjestelmäpiirillä kattaa prosessorin lisäksi myös muistin, väylätoiminnot, keskeytykset ja oheislaitteet.

TrustZone-teknologia luo perustan koko järjestelmän kattavalle turvallisuudelle ja luo luotettavan alustan, jolla mikä tahansa järjestelmän osa voidaan suunnitella joustavasti osaksi tämän perustan turvallista maailmaa. Turva-alijärjestelmän luominen mahdollistaa kohteiden suojaamisen ohjelmisto- ja laitteistopohjaisilta hyökkäyksiltä.

TrustZone voi suojata sekä ohjelmistokirjaston että koko käyttöjärjestelmän turvallisessa alueessa ajoa varten. Suojaamattomia ohjelmistoja ei voi käyttää, kun suojattua sivua ja siinä olevia resursseja käytetään.

TRUSTZONE-TEKNOLOGIA CORTEX-M -OHJAIMILLA

ARMv8-M -arkkitehtuuri laajentaa TrustZone-tekniikan Cortex-M- pohjaisiin järjestelmiin ja tarjoaa vankan suojan alhaisemmilla kustannuksilla kuin erillispiiri- toteutus. Se vähentää huomattavasti prosessoripohjaisen tietoturvan kustannuksia ja kehitystyötä, ja varmistaa siten, että tietoturvalaitteistot eivät ole enää merkittäviä kustannustekijöitä.

Cortex-M- ja Cortex-A-prosessoreilla on periaatteessa samat tietoturvakonseptit, mutta niissä on myös keskeisiä eroja. Cortex-M:n tärkein etu on, että suojatun ja suojaamattoman alueen väliset kontekstinvaihdot suoritetaan laitteistotasolla, mikä mahdollistaa nopeammat kytkennät ja paremman energiatehokkuuden. Toisin kuin Cortex-A:n kohdalla mitään turvallista seurantaohjelmistoa ei tarvita. Cortex-A-prosessoreissa saavutettu tietoturvataso on kuitenkin paljon parempi.

TrustZone perustuu periaatteeseen, jonka mukaan käyttöoikeuksia myönnetään mahdollisimman pieni määrä. Tämä tarkoittaa, että järjestelmämoduuleille, kuten ohjaimille ja sovelluksille annetaan pääsy resurssiin vain tarvittaessa. Ohjelmisto suoritetaan yleensä sekä turvallisissa että ei-suojatuissa ympäristöissä. Sisältöä siirretään kahden ympäristön välillä rutiinin avulla, jota kutsutaan ”ydinlogiikaksi” (Cortex-M-prosessoreilla) tai ”turvamonitoroinniksi” (Cortex-A- prosessoreilla).

ARMv8-M:m TrustZone on ihanteellinen tekniikka PSA-käyttöjärjestelmälle (Platform Security Architecture), koska normaalin koodin ja luotettavan koodin välinen laitteisto on eristetty. Se tarjoaa joustavan perustan, jolla SoC-suunnittelijat

voivat valita tietyt toiminnot turvallisella ympäristöllä, mikä mahdollistaa kustannustehokkaiden ja vähän energiaa käyttävien ratkaisujen kehittämisen. TrustZone sisältää menettelyt, jotka tarjoavat luotettavan laitteiston laitteisto- pohjaiselle suojatulle tallennukselle, satunnaislukugeneraattorille ja referenssikellon turvallisen ajan määrittämiseen.

Vähävirtainen Cortex-M23-mikro- ohjain on pienin, mutta myös tehokkain prosessori tässä TrustZone-piirien kategoriassa. Cortex-M33-sarja on optimoitu kustannusten ja virrankulutuksen suhteen. Ohjainsarja on suunniteltu sekasignaalisovelluksiin, ja erityisesti sellaisiin, joissa vaaditaan tehokasta suojausta ja tarvittaessa digitaalisen signaalin ohjausta.

STANDARDISÄÄNNÖT OHJELMISTOKEHITYKSELLE

TrustZonesta saadaan kuitenkin täysi hyöty irti vain, jos ohjelmiston kehityksessä käytetään tunnustettuja datan tietoturvasääntöjä. Tässä kohtaa mukaan astuu C CERT - standardi, joka määrittelee ”hyvän koodauskäytännön” ja joka muun muassa varmistaa, että:

  • noudatetaan muuttujien elinkaarisopimuksia (paikallinen, globaali, auto jne.)
  • prosessorin esikäskyt ovat yksiselitteisiä (käyttäminen pitää sisällään suojaukset)
  • muuttujien arvorajoja noudatetaan
  • muistirajoituksia (esimerkiksi matriisien osalta) tarkkaillaan ja noudatetaan

Tämä toteutetaan integroimalla kehitysympäristöön työkalu, joka tarkistaa sääntöjen noudattamisen ohjelmistokehityksen aikana aina, kun se kootaan/käännetään. Ole- massa olevan koodin takautuvat toteutukset voivat - autoteollisuuden MISRA-C -ohjelmointistandardin hengessä - olla monimutkaisia, koska standardin rikkomukset edellyttävät, että suuria osia ohjelmasta suunnitellaan ja koodataan uudelleen.

Sekä C CERT- että MISRA-C- käytännöissä koodille tehdään staattinen analyysi ja se tarkistetaan tiettyjen koodaussääntöjen suhteen. Ero näiden kahden välillä on se, että MISRA-C-säännöt takaavat toimivan laitteen tietoturvan, kun taas C CERT takaa datan suojauksen ja tieto- turvan.

STM32L5-perhe on STM32L4 + Cortex-M -perheen seuraaja ja samalla ensimmäinen STMicroelectronicsin tuoteperhe, joka perustuu ARMv8-M-arkkitehtuuriin ja TrustZoneen. Tämän ansiosta kehittäjien on paljon helpompi luoda luotettavia PSA-kehykseen perustuvia laitteita Cortex-M33-prosessorin, TrustZone-tekniikan ja parannettujen SoC- turvaominaisuuksien avulla.

Laajan integroitujen digitaalisten ja analogisten oheislaitteiden ja rajapintojen kuten CAN FD, USB Type-C ja USB PD (tehonsyöttö) ansiosta STM32L5-ohjaimet tarjoavat ihanteellisen alustan esimerkiksi teollisuusantureille, ohjaimille, kodin automaatiolaitteille, älykkäille mittareille, fitnessrannekkeille, älykelloille, lääketieteellisille laitteille, kuten pumpuille ja mittalaitteille, sekä monille muille.

Päivitys Cortex-M33-prosessoriin ja välimuistin lisääminen sisäiseen ja ulkoiseen ohjelmamuistiin parantaa STM32L5-ohjaimen suorituskykyä edeltäjään verrattuna. Optimoitu virransyöttö vähentää virrankulutusta 33 nanoampeeriin shutdown-tilassa ja tarjoaa maksimaalisen energia- tehokkuuden pitkiksi toimintajaksoiksi.

STM32L5 tyydyttää myös kasvaneet turvallisuustarpeet uusien turvallisuusominaisuuksien ansiosta, joita ei tyypillisesti ole mikro-ohjaimissa. Näitä ovat erillinen salausprosessori ja ulkoisten tallennusvälineiden salaus. Lisäparannuksia ovat ohjelmistojen eristäminen, turvallinen käynnistys ja erityisesti suojattu tallennusalue salausavaimille.

Seuraavaksi annetaan tarkat selitykset erilaisista oheislaitteista (integroiduista toiminnallisista yksiköistä) ja niiden toteutuksesta TrustZone-turvakonseptin yhteydessä mikro-ohjainten sarjassa.

VÄYLÄLIITÄNNÄT

Konfiguroitavat SAU-yksiköt (SAU, Secure Attribute Units) tukevat jopa kahdeksaa muistialuetta, joko turvallisina tai ei-suojattuina alueina. Cortex-M33-prosessori tukee S- AHB- (System AHB)- ja C-AHB- (Code AHB) -väylärajapintoja. S- AHB:tä käytetään jokaisessa kutsutussa käskyssä ja jokaisessa pääsyssä osoitettuun SRAM-muistin dataan, samoin kuin käskykutsuihin ja SoC-oheislaitteisiin, ulkoiseen RAM-muistiin ja muihin ulkoisiin laitteisiin osoitettaessa. C-AHB:tä käytetään jokaisessa käskykutsussa ja tiedon käsittelyssä muistin koodi- alueella.

REAALIAIKAKELLO

TrustZone tarjoaa täysin suojattavan reaaliaikakellon (RTC) A- ja B- herätysajastimille sekä mukautettavan aikaleiman suojatuille / suojaamattomille kokoonpanoille.

GLOBAALIN TRUSTZONE- OHJAIMEN YLEISKUVAUS

Globaali TrustZone-ohjain (GTZC) käsittää kolme alilohkoa:

  • TrustZone-tietoturvaohjain (TZSC) määrittelee isäntä / orja-oheislaitteiden suojatun, etuoikeutetun tilan ja määrittää suojaamattoman alueen koon MPCWM-ohjaimessa (Watermark Memory Peripheral Controller). Se ilmoittaa valituille integroiduille oheislaitteille RCC:n ja I/O-logiikan jaetun käytön yhteydessä "suojattavien oheislaitteiden", kuten RCC:n ja GPIO:n turvatilasta.
  • Lohkopohjainen muisti- suojausohjain (MPCBB) ohjaa SRAM-muistin kaikkien lohkojen (256-tavuiset sivut) suojattua tilaa.
  • Laittomien pääsytapahtumien TrustZone-ohjain (TZIC) kerää kaikki järjestelmän luvattomat pääsytapahtumat ja luo turvallisen keskeytyksen NVIC-ohjaimelle (Nested Vectored Interrupt Controller). Alilohkojen avulla TrustZone ja etuoikeutetut attribuutit määritetään koko järjestelmän alueella.

GTZC-ohjaimen tärkeimmät ominaisuudet ovat:

  • kolme itsenäistä 32-bittistä AHB- liitäntää TZSC-, MPCBB- ja TZIC- ohjaimille
  • MPCBB ja TZIC ovat käytettävissä vain suojatuilla tapahtumilla
  • TZSC:n yksityistä ja ei-yksityistä aluetta tuetaan suojatun / suojaamattoman pääsyn muodossa
TRUSTZONE-TUKI TAMP- REKISTERISSÄ

Tiedon muokkaamisen estäville / suojaamattomille kokoonpanoille TAMP tarjoaa varmuuskopio- rekisterien määritykset useilla konfiguroitavilla muistialueilla seuraavasti: turvallinen luku-kirjoitus- alue, turvallinen kirjoitus-luku-alue, suojaamaton luku-kirjoitus-alue ja monotoninen laskuri.

TRUSTZONE INTEGROIDUSSA FLASH-MUISTISSA

Sulautetussa flash-muistissa oleva TrustZone muodostaa 512 kilotavun alueen ohjelmien ja datan tallentamiseksi ja sallii ”yhden / kahden muistipankin” toimintatilat ja ”read- while-write” eli RWW-tilan kaksoispankkitilassa.

Flash-muistissa on saatavana neljä suojaustasoa:

  • Taso 0.5 on käytettävissä vain, kun TrustZone aktivoidaan. Kaikki luku / kirjoitusoperaatiot suojaamattomalta flash-muistialueelta ja takaisin ovat mahdollisia sillä edellytyksellä, että TrustZone on aktivoitu ja vain luku - tilaa ei ole asetettu. Debug-pääsy suojattuun alueeseen ei ole mahdollista, vaikka suojaamattomille alueille on silti mahdollista kirjoittaa.
  • Taso 0: Ei lukusuojausta
  • Taso 1: Muistin lukusuojaus: Flash- muistiin ei voida lukea tai kirjoittaa, kun virheenkorjaustoiminnot on kytketty tai ”Boot in RAM” tai Bootloader-käynnistyslatain ovat käytössä. Jos TrustZone on aktivoitu, ”ei-turvallinen virheen- korjaus” on mahdollista, mutta käynnistys SRAM-muistista ei ole.
  • Taso 2: IC-lukusuojaus
TRUSTZONE-TURVATILA

Jos ”TrustZone Security” -tila aktivoidaan, koko flash-muisti on turvattu resetoinnin jälkeen ja seuraavat turvatoimet ovat käytettävissä:

Haihtumaton, turvattu flash-alue integroidulla varmennuksella (vesileimattu):
Suojattuun alueeseen on pääsy käsiksi vain tässä "suojatussa tilassa". Osoitettavuuden kannalta muistipankkiin voidaan osoittaa vain yksipankkitilassa 1 kilotavun välein, tai koko pankki on jaettu 4 kilotavun lohkoihin.

Asiakaskohtainen koodinlukusuojaus (PCROP):
Tämä on osa flash-muistin suojattua aluetta, joka tarjoaa suojan kolmansien osapuolten luvattomilta luku- ja kirjoitusoperaatioilta. Suojattuun alueeseen viitataan "execute only" eli ”vain suorita” -alueena, ja vain STM32-prosessori voi osoittaa siihen käskykoodilla.

Mikään muu käyttötapa (DMA eli suora muistin käyttö, virheen- korjaus, CPU-tietojen lukeminen, kirjoittaminen tai poistaminen) ei ole mahdollinen. Yksipankkitilassa voidaan valita kaksi aluetta, joissa molemmat turvatut alueet ovat. Kaksipankkitilassa voidaan valita yksi alue muistipankkia kohti suojatun alueen rinnalla.

”Suojattu piilosuojausalue” eli secure hide protection area on osa suojattua flash-muistin aluetta, ja se voidaan suojata estämään luku- ja kirjoitusoperaatiot tai pääsyn dataan tällä alueella.

Haihtuvassa lohkopohjaisessa suojatussa flash-osassa jokainen sivu voidaan ohjelmoida reaaliajassa joko suojattuna tai suojaamattomana.

AKTIVOINTI JA PÄÄSYOIKEUDET

Suojausarkkitehtuuri perustuu ARM:n TrustZone-tekniikkaan ja sen ARMv8-M -laajennukseen.

FLASH_OPTR-rekisterissä oleva TZEN-asetusbitti (Trust Zone Enable) aktivoi TrustZone-turvan. Tässä tapauksessa SAU-yksikkö (Security Attribution Unit) ja IDAU-yksikkö (Implementation Defined Attribution Unit) määrittävät suojattuun ja suojaamatomaan tilaan liittyvät käyttöoikeudet.

SAU on turvallisuuteen liittyvä määritysyksikkö, jota käytetään laitteistojen tietoturvaominaisuuksien hallintaan. Suojaus voidaan määrittää enintään kahdeksalle konfiguroitavalle SAU-alueelle.

IDAU on käyttöoikeuksien attribuuttien määritysyksikkö. Se kattaa ensimmäisen muistiosion suojaamattomille / suojaamattomasti käytettäville attribuuteille, joihin koodi tai data voidaan tallentaa. Ne yhdistetään sitten SAU-turvallisuus- määrittelyn tuloksiin ja sen jälkeen valitaan korkeampi turvataso. IDAU kahdentaa flash-muistin, järjestelmän SRAM:n ja oheislaitteiden muistin suojattujen ja suojaamattomien tilojen mahdollistamiseksi. Tätä prosessia ei kuitenkaan suoriteta ulkoiselle tallennukselle.

Tässä määriteltyjen mekanismien avulla TrustZone vaikuttaa myös muihin mikro-ohjaimen alueisiin laitteistoratkaisun mukaisesti.

Artikkeli on ilmestynyt uudessa ETNdigi-lehdessä.

back to top
MORE NEWS

Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”

Panasonic Mobile Solutions on esitellyt kovien olosuhteiden Toughbook-läppäristään 40 Military -version, joka on kehitetty erityisesti sotilasajoneuvoissa käytettäväksi. Laite on kehitetty yhdessä roda computer GmbH:n kanssa, joka on jo pitkään konfiguroinut ja mukauttanut Panasonicin laitteita erilaisiin sotilassovelluksiin.

Alihankinta keräsi hyvin väkeä

Tampereen Alihankinta-messut täytti tällä viikolla jo 35 vuotta. Kolmipäiväinen tapahtuma keräsi hyvin väkeä, kaikkiaan 16 925 kävijää. Luku ei ole aivan ennätysvuoden 2016 tasolla, mutta selkeä parannus vaisuun viime vuoteen.

Zuken tuo tekoälyn piirikortin reititykseen

Japanilainen Zuken tunnetaan piirilevyjen suunnittelun työkaluistaan. Nyt yritys on tuomassa tekoälyn asiakkaidensa käyttöön. Tämä tapahtuu kolmessa vaiheessa Zukenin CR-8000-työkaluissa.

Raspberry Pi saa odotetun 5-version

Raspberry Pi on suosituin kehittäjien yhden kortin tietokone, mutta nykyinen 4-sukupolvi on jo neljän vuoden ikäinen. Tämä ongelma poistuu lokakuussa. Raspberry Pi 5 saa jopa 2-3 kertaa enemmän suorituskykyä, kun prosessoriksi vaihtuu Broadcomin BCM2712.

Voiko johtava muovi tuoda riittävän EMI-suojauksen 5G-sovellukseen?

On monia esteitä, jotka on voitettava, jotta 5G tuo lupaamansa paremman suorituskyvyn ja tehokkuuden, antaa uusia käyttökokemuksia ja yhdistää uusia toimialoja. Yksi avain näiden lupausten täyttämiselle on ainutlaatuisten EMI-suojausmateriaalien ja -tekniikoiden kehittäminen, jotka mahdollistavat sähkömagneettisten häiriöiden onnistuneen hallinnan ja parantavat sähkömagneettista yhteensopivuutta.

16-bittisellä lisää tehoa moottorinohjaukseen

Renesas Electronics on julkistanut uuden jäseniä suosittuun RL78-mikro-ohjainten perheeseensä. 16-bittinen RL78/G24 tuo tähän asti suurimman suorituskyvyn RL78-perheen ohjaimiin.

Telia testaa jo uusinta RedCap-tekniikkaa

Telia on tehnyt Nokian ja MediaTekin kanssa kenttätestejä Suomessa 5G Reduced Capability -teknologialla eli RedCapilla. RedCap on IoT:n eli esineiden internetin uusin 5G-tekniikka, joka auttaa Telian asiakkaita hyödyntämään IoT:t entistä paremmin.

Nokia yllättää: tuo 5G-päätelaitteet teollisuuskäyttöön

Vuosituhannen alussa Nokia valmisti suuria määriä Tetra-viranomaispuhelimia, mutta tämä liiketoiminta myytiin vuonna 2005 ranskalaiselle EADS:lle. Nyt yhtiö yllättää tuomalla kovaa käyttöä kestävät 5G-päätelaitteet langattomiin verkkoihin teollisissa ympäristöissä, kuten satamissa, kaivoksissa, kemianlaitoksissa ja öljynporauslautoilla.

Tamperelainen Radientum Nordicin eliittikumppaniksi

Tamperelainen Radientum tunnetaan antennien ja RF-suunnittelun työkaluistaan. Nyt yhtiö on päässyt mukaan Nordic Semiconductorin eliittikumppaniksi eli Elite Desing Partners -listalle.

Laser nostaa prosessorin datalinkin viisinkertaiseksi

Kupari on jo kauan sitten korvattu kuidulla verkkoyhteyksissä. Nyt ruotsalaisen Svers Semiconductorsin tytäryhtiö Sivers Photonics aikoo esitellä ECOC-messuilla Glasgow´ssa optista piiriä, joka yltää 4 terabitin datanopeuteen 8 eri aallonpituudella.

Microchip toi I3C-väylän pienelle ohjaimelle

Jo iäkkäät I2C- ja SPI-väylät ovat korvautumassa nopeammalla I3C-anturiväylällä monissa pienissä laitteissa. Microchip on nyt kehittänyt markkinoiden ensimmäisen pienen nastamäärän ohjainpiirin, joka tukee I3C-väylää.

Simulink osaa nyt analysoida bugeja lennossa

MathWorks on julkistanut vuoden toiset päivitykset sekä Matlabiin että Simulinkiin. Uusi 2023b-julkaisu esittelee kaksi tuotetta ja useita merkittäviä päivityksiä, joilla suunnittelijoiden työtä voidaan tehostaa ja virtaviivaistaa.

Demo osoittaa: universaaliprosessori on askeleen lähempänä

Tachyum on yritys, joka kehittää universaaliprosessoria. Siis suoritinta, joka kykenee ajamaan kaikkia eri käskykantoja samalla raudalla. Prodigy-prosessorin pitäisi tulla markkinoille ensi vuonna.

Renesas yhdistää AI- ja mikro-ohjainkehityksen

Mikro-ohjainmarkkinoiden kärkeen kuuluva Renesas aikoo mahdollistaa sen, että mikro-ohjainten kehittäjät pääsevät samoilla työkaluilla kiinni myös tekoälytoimintojen kehittämiseen. Yhti sanoo luoneensa rajapinnat Reality AI Tools -työkalujen ja e2 studio -kehitysympäristönsä välille.

Ericsson: mobiiliverkkoja ajetaan pian pilvessä

Mobiiliverkot eivät ole entisen kaltaisia. Aiemmin kyse oli valmistajakohtaisista suljetuista ratkaisuista, nyt verkkoja halutaan toteuttaa eri valmistajien komponenteilla ja ohjelmistoilla. Ericsson sanoo saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään tulevaisuuden avoimissa verkoissa.

Nokia tarjoaa ”verkkoa koodina” – siis mitä?

Nokia on julkistanut uuden alustan, jolle on annettu nimeksi Networks as Code. Alustan tavoitteena on nopeuttaa sitä, miten operaattorit voivat muuttaa verkon ominaisuuksia liikevaihtoa kerryttäviksi tuotteiksi. Mistä siis on kyse?

UWB:llä voi paikantaa 1,4 millimetrin tarkkuudella

Monissa sovelluksissa olisi käyttöä äärimmäisen tarkalle paikannukselle. Toinen tärkeä ominaisuus olisi erittäin pieni virrankulutus. Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC esitteli VLSI Technology Symposiumissa impulssiradion, joka vastaa molempiin vaatimuksiin komeasti.

Auton moottorinohjaus yhdellä kortilla

Saksalaisen Rutronikin System Solutions -suunnitteluyksikkö on esitellyt uuden kehityskortin autojen pienikokoisille moottorin ohjausyksiköille. RDK4-kortti on odotettu laajennus yhtiön kanta- ja sovitinkorttivalikoimaan.

Aurinkosähkön ja akkujen hinta on romahtanut 10 vuodessa

Berliinissä sijaitseva tieteellinen ajatushautomo Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC) on julkaissut Energy Research & Social Science -lehdessä tutkimuksen, jonka perusteella aurinkosähkön hinta on laskenut 87 prosenttia ja akustojen 85 prosenttia viimeisen vuosikymmenen aikana.

Innokas Medical on nyt vain Innokas

Lääketieteen laite- ja sovelluskehityksen palveluita tarjoavat 200 kehittäjän Innokas Medical haluaa laajentua myös muille sulautetun kehityksen alueille. Tätä varten yhtiö uudelleenbrändää itsensä ytimekkäällä nimellä Innokas.

22/8 34 35 36 37 38 39 # pcbway
37 38 39 40  # pc-box
2023 # 50 år pc-box
 2022  # mobilbox
22/8 34 35 36 37 38 39 # pcbway klar
37 38 39 40 # mobilbox
2023 # 50 år mobilbox
Oct # mobilbox
TMSNet  advertisement
ALWAYS # ETNdigi nysbrev

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Voiko johtava muovi tuoda riittävän EMI-suojauksen 5G-sovellukseen?

On monia esteitä, jotka on voitettava, jotta 5G tuo lupaamansa paremman suorituskyvyn ja tehokkuuden, antaa uusia käyttökokemuksia ja yhdistää uusia toimialoja. Yksi avain näiden lupausten täyttämiselle on ainutlaatuisten EMI-suojausmateriaalien ja -tekniikoiden kehittäminen, jotka mahdollistavat sähkömagneettisten häiriöiden onnistuneen hallinnan ja parantavat sähkömagneettista yhteensopivuutta.

Lue lisää...

OPINION

Kolme tapaa pidentää tietokoneiden käyttöikää

Ilmastokriisin ratkaiseminen edellyttää teknologian käyttöiän pidentämistä ja laitteiden kierrättämistä jatkuvan uusien laitteiden ostelun ja pois heittämisen sijaan, kirjoittaa Panasonic TOUGHBOOKin Pohjoismaiden maajohtaja Stefan Lindau.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”
  • Alihankinta keräsi hyvin väkeä
  • Zuken tuo tekoälyn piirikortin reititykseen
  • Raspberry Pi saa odotetun 5-version
  • Voiko johtava muovi tuoda riittävän EMI-suojauksen 5G-sovellukseen?

NEW PRODUCTS

  • Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”
  • USB ja Bluetooth samassa pienessä paketissa
  • 65 wattia tehoa useammasta USB-portista
  • Markkinoiden suosituin korttitietokone nyt Mouserilta
  • Tähän asti tarkin anturi sähköautojen akustoihin
 

NEWSFLASH

Tweets by ETN_fi
 

Section Tapet