Huawein kulutuselektroniikkapuolen ohjelmistokehityksestä vastaava Wang Chenglu vahvisti yhtiön kehittäjäkokouksessa odotetun uutisen: Huawei tuo jo ensi vuonna markkinoille omaan Harmony OS -käyttöjärjestelmään perustuvan älypuhelimen.
Huawei esitteli Harmony OS:n reilu vuosi sitten. Kyse on mikrokernelpohjaisesta käyttöjärjestelmästä, jota voi lähtökohtaisesti ajaa kaikenlaisissa laitteissa. Alustan ykkösversio on tukenut pieniä muisteja, joten se löytyy esimerkiksi IoT-laitteista, reitittimistä ja televisioista.
Huawein nykytilanteen kannalta yhtiön jahtaama Graalin malja on kuitenkin älypuhelin. Wang Chenglun mukaan alusta tukee ensi huhtikuusta alkaen keskusmuisteja neljään gigatavuun asti ja yli 4 gigatavun muisti lokakuusta lähtien.
Jo tänä vuonna kehittäjille tarjotaan tänään esitellyn Harmony OS 2.0:n dokumentaatio, SDK-työkalut ja simulaattorit. Käyttöjärjestelmän toinen versio sisältää yli 13 tuhatta erilaista rajapintaa.
Harmony OS on jaettu käyttöjärjestelmä, jonka keskiössä on jaettu virtuaalinen väylä. Kyse on nopeasta (latenssi 10 millisekuntia, datakaista 2,4 gigabittiä sekunnissa) ja luotettavasta väylästä, jolla dataa voidaan siirrellä. Yhteys muihin laitteisiin onnistuu langattomasti ja laitteet liittyvät toisiinsa automaattisesti mesh-tyyliin. Tämän ansiosta esimerkiksi laitteiden välillä siirtyvän käyttäjän audio- ja videoyhteys pysyvät saumattomina (alusta esimerkiksi tukee viiveiden dynaamista kalibrointia).
Harmony OS 2.0 on avoin alusta. Huawei laittaa välittömästi lähdekoodin jakoon, jotta kehittäjät voivat alkaa koodata sovelluksia tuleviin Harmony OS 2.0 -laitteisiin. Tärkeä osa uutta ekosysteemiä on DevEco-kehitysalusta. Sillä onnistuu niin koodinkehitys, kääntäminen, debuggaus kuin kokoaminen laitteelle (build/burn). Työkalu mahdollistaa sovelluskoodin toiminnan näkemisen reaaliajassa halutulla laitteella. DevECo 2.0 näyttää myös, miltä käyttöliittymä näyttää, jos koodia ajaa toisessa laitteessa, vaikkapa tabletilla älypuhelimen sijaan.
Huawei näyttää kehittävän Harmony OS:ää niin nopeasti, että se tekee todeksi Googlen pahimmat pelot. Oman käyttöjärjestelmän myötä Huawei pystyy katkaisemaan siteensä Androidiin. Yhtiön asema kotimarkkinoilla on niin vahva, että sillä on myös resursseja rakentaa oma ekosysteeminsä.