Ranskalais-italialainen STMicroelectronics haluaa asemaan, jossa se ei ole koskaan ollut: mikro-ohjainten ykköseksi. Tähän yhtiö uskoo pääsevänsä panostamalla kolmeen eri osaan suosituissa STM32-piireissään. Näitä ovat langattomuus, turvallisuus ja tekoäly.
Näin sanoi ST:n mikro-ohjainten eli MDG-ryhmän johtaja Claude Dardanne eilen yhtiön pääomasijoittajille tarkoitetussa konferenssissa. Viimeiset kaksi vuotta ST on olut ohjainpiirien markkinoiden kakkonen eli enää on jäljellä viimeinen askel, nousu Microchipin ohi.
ST:n taival ohjainpiireissä on ollut menestys. Kymmenen vuotta sitten yhtiö oli ohjaimissa sijalla kymmenen. Vuonna 2012 se hyppäsi sijalle viisi. Tuolloin Japanilainen Renesas, joka sai alkunsa vuonna 2010 Hitachin, Mitsubishin Electricin ja NEC Electronicsin puolijohderyhmien yhdistymisen seurauksena.
Renesas hallitsi markkinoita vuoteen 2015, jolloin Atmelin ostanut Microchip oli vahvistanut kakkosasemaansa. STMicro hengitti jo tuolloin Microchipin niskaan. Vuodesta 2016 ohjainpiirien kärjessä on ollut Microchip ja ST nousi kakkospaikalle vuonna 2018.
Claude Dardanne ennakoi, että mikro-ohjainten markkinat kasvavat lähivuosina 5,4 prosentin vauhtia. Vuonna 2023 markkinoiden koko on jo lähellä 12 miljardia dollaria, joten mistään nappikaupasta ei ole kyse.
Dardannen mukaan ST voi nousta markkinajohtajaksi, kunhan se noudattaa viime vuonna laadittua strategiaansa. Ensinnäkin ST lisää langattomia verkkotekniikoita STM32-piireilleen koko ajan. Tänä vuonna Bluetoothin, ZigBeen, Wifin, LoRan ja Sigfoxin rinnalle tuodaan LTE-M- ja NB-IoT-radiot. ST siis tuo suositut 32-bittisensä mobiiliverkkoihin ensimmäistä kertaa.
Myös pisteestä-pisteeseen -tyyppisiä yhteyksiä laajennetaan. NFC:n rinnalle tuodaan ultralaajakaistainen UWB, joka perustuu BeSpoon-yritysoston kautta hankittuun tekniikkaan. Molemmista uusista yhteystekniikoista ollaan tuomassa referenssimalleja STM32-ekosysteemiin.
Tietoturvan lisääminen ohjaimille on ollut jo pitkään jatkuva trendi. Uusin ST:n fokus koskee tekoälylaskennan lisäämiseen 32-bittisile. Käytännössä tämä tapahtuu lisäämällä NPU- eli neuroverkkoprosessori prosessorille.
Claude Dardannen mukaan ST on hyvässä asemassa. Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana MDG-ryhmän liikevaihto kasvoi 12 prosenttia viime vuodesta. Varsinaisten mikro-ohjainten myynti oli viime vuonna hieman yli kaksi miljardia dollaria eli 75 prosenttia MDG:n liikevaihdosta. Loppuneljännes koostui erilaisista RF-piireistä.