Sulautetun tekniikan Embedded Worldia messutaan nyt virtuaalisena. Tapahtumassa on myös suomalaisväriä. Qt:n tuotepäällikkö Santtu Ahonen esitteli, miten sulautettu laite tehdään nykyään ohjelmistoilla.
Sulautetun tuotteen kehitystä tehdään edelleen hyvin perinteisesti. Kyse on laitelähtöisestä prosessista, joka etenee lineaarisesti vaatimusten määrittelystä laitearkkitehtuurin ja käyttöjärjestelmän valinnan kautta sovellusten ja käyttöliittymän työkalujen valintaan. Sen päälle tulee vielä testaaminen ennen suunnittelun viemistä tuotantoon.
Ahosen mukaan rautalähtöinen malli on liian hidas. Kun verkkoon liitettyjen määrä kasvaa lähes eksponentiaalista vauhtia ja kehittäjiä on maailmassa 28 miljoonaa, laitevalmistajat eivät tue löytämään riittävästi suunnittelijoita.
Tarvitaan siis muutos. Tuotekehityksen pitää muuttua ohjelmisto- ja käyttöliittymäkeskeiseksi. Tämä vaatii toki työkaluilta alustariippumattomuutta ja suunnittelujen helppoa porttaamista eri alustoille, mutta ohjelmistolla voidaan myös toteuttaa sellaisia toimintoja, mihin aiemmin ei ollut mahdollisuuksia.
- SW-lähtöisessä kehityksessä muutoksia voidaan tehdä lennossa ja tuotteet voidaan differentioida, vaikka oltaisiin samalla raudalla.
Tuotekehityksestä tulee näin jatkuva prosessi, jossa laitteisin tuodaan uusia toimintoja ja niitä työnnetään laitteisiin OTA-päivityksinä.
Ahosen mukaan uuteen paradigmaan on pakko mennä maailmassa, jossa jopa leivänpaahtimilla on graafinen käyttöliittymä. - Samat haasteet koskevat tuotekehitystä kaikilla sektoreilla. Nyt keskiöön nousee SW-kehyksen ja työkalujen valinta. Samalla tuotteiden ylläpito helpottuu, eikä olla kiinnittyneitä yhteen laitetoimittajaan, Ahonen jatkoi.
Ahosen esitykseen voi tutustua Embedded Worldin digitaalisessa konferenssissa.