Nokia ilmoitti tänään sitoutuvansa vähentämään sekä oman toimintansa että tarjoamiensa tuotteiden ja ratkaisujen tuottamia kasvihuonepäästöjä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Samalla on kiistaton fakta, että 5G-verkkojen myötä mobiiliyhteydet kuluttavat yhä enemän energiaa.
Nokian ilmastotavoitteet ovat Science Based Targets -aloitteen hyväksymät ja tähtäävät Nokian osalta ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen 1,5 °C asteeseen. Näihin tavoitteisiin Nokia sitoutui jo vuonna 2017, jolloin tavoitteena oli pysäyttää ilmaston lämpeneminen 2 asteeseen.
Nyt Nokia ottaa käyttöön entistä kunnianhimoisemmat tavoitteet päästöjen puolittamiseksi vuoden 2019 lähtötasosta. Uudet tavoitteet tähtäävät Nokian osalta ilmaston lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteeseen ja ne on laajennettu kattamaan Nokian tuoteportfolio lähes kokonaan. Tavoitteet kattavat tuotteiden ja Nokian oman toiminnan lisäksi nyt myös logistiikka- ja kokoonpanotehtaiden toimitusketjujen tuottamat päästöt.
Suurin osa Nokian hiilijalanjäljestä muodostuu myytyjen tuotteiden käytöstä aiheutuvista päästöistä. Nokia keskittyy hiilijalanjälkensä pienentämiseen muun muassa kehittämällä laitteidensa ja ohjelmistojensa energiatehokkuutta sekä panostamalla tuotesuunnitteluun, modernisointiin ja resurssien tehokkaampaan käyttöön.
Yhtiön mukaan esimerkiksi AirScale-radioverkkotuotteissa käytetty ReefShark-piirisarja vähentää energiankulutusta jopa 66 prosenttia muihin ratkaisuihin verrattuna. Nokia kertoo myös toimittaneensa ensimmäisenä laitevalmistajana nestejäähdytteisen 5G-tukiaseman kaupalliseen käyttöön. Ratkaisun avulla voidaan vähentää tukiasemien jäähdytysjärjestelmien energiankulutusta jopa 90 prosentilla ja AirScale-radioverkkotuotteiden päästöjä jopa 80 prosentilla.
Ensimmäinen nestejäähdytteinen 4G/3G/2G-tukiasema asennettiin Helsingissä Satakuntatalon katolle vuonna 2018. Tukiaseman tuottama hukkalämpö kerätään talteen ja siirretään suoraan rakennuksen lämmitysveteen.
Kokonaiskuva on kuitenkin synkempi. Tutkimusten mukaan 5G-verkot ovat jopa 90 prosenttia energiatehokkaampia kuin 4G-verkot. Eksponentiaalisesti kasvava dataliikenne ja tukiasemien rakentaminen tiheämpään – esimerkiksi millimetriaalloilla – ovat saaneet ABI Researchin ennustamaa, että operaattorien energiankulutus kasvaa viime vuoden tasolta 160 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.