USB on valtava menestys. Se on kaikkialla autoista tietokoneisiin, älypuhelimista oheislaitteisiin. Nyt näyttää siltä, että maceista ja kalliimmista läppäreistä tuttu Thunderbolt-väylä saattaisi haastaa USB:n. Tähän alkaa olla hyvät perusteet.
Esimerkiksi Thunderbolt-kehitystä Intelillä johtava Jaon Ziller on sanonut, että ensi vuodesta lähtien Thunderbolt voisi olla mukana joka toisessa uudessa tietokoneessa.
Intelin kehittämä Thunderbolt alkaa olla 10-vuotias. Se ilmestyi ensimmäisen kerran markkinoille Applen Macbook Prossa vuonna 2011. Windows-läppäreissä se ei kuitenkaan ole lyönyt laajasti läpi.
Tämä muuttuu, kun Intelin Tiger Lake -prosessoreihin perustuvat läppärit tulevat volyymeissä markkinoille. Tiger Lake tukee Thunderboltia. Iso etu on se, että molemmat liitännät käyttävät samaa fyysistä porttia eli USBC-liitäntää.
Thunderbolt on tähän asti ollut ylivoimaisen nopea. Data siirtyy 40 gigabitin sekuntivauhdilla. USB kiihtyy samaan nopeuteen vasta USB4-laitteiden myötä, mutta niitä ei oikeastaan vielä ole. Thunderboltia ollaan kuitenkin kehittämässä nopeammaksi, joten nopeusero mahdollisesti säilyy.
Thunderboltin etuna on se, että sen yli voidaan ajaa useita eri protokollia. Liitännän yli siirtyy HDMI-data, Displayport-kuvasignaali, Ethernet-yhteys ja virta. Tämä mahdollistaa erittäin integroidut laiteratkaisut. Periaatteessa yksi Thunderbolt-portti riittäisi, jos siihen liittäisi yhden monikäyttöisen hubin.
Applen uudet M1-prosessorit tukevat tietysti Thunderboltia oletusarvoisesti, mutta esimerkiksi AMD:n prosessorit eivät. Näin ei tarvitsisi olla: Thunderbolt on avoin standardi ja on ollut sitä vuodesta 2017.
Voi myös olla, että USB jää edullisemman pään kulutuslaitteiden perusliitännäksi. 4K- ja myöhemmin 8K-näyttöjen yleistyessä yhä useampi kuitenkin etsii salamankuvaa USBC-liitännän vierestä.