Japanilaisomistuksessa oleva, mutta Nvidian omistukseen siirtymässä oleva Arm on julkistanut uuden mikroarkkitehtuurin. Armv9 on ensimmäinen uusi Arm-arkkitehtuuri vuosikymmeneen. Ehkäpä tämä on se alusta, joka siirtää x86-prosessorit kokonaan historiaan?
Arm on käytännössä vallannut älypuhelimet ja kaikki sulautetut sovellukset. Tällä hetkellä se haastaa tosissaan Intelin suorittimia myös palvelimissa ja datakeskuksissa. Läppäreissäkin se on näyttänyt tehonsa viimeistään uusimien Macbook-kannettavien myötä.
Arm:n itsensä mukaan v9 tulee toimimaan ”seuraavan 300 miljardin laitteen moottorina”. Arkkitehtuurin voima onkin sen monikäyttöisyydessä: se voi olla tehokas läppärin prosessori ja virrankäytöltään ultrapihi sulautettu ohjain.
Myös Armv9 panostaa näihin vanhoihin vahvuuksiin. Luvassa on siis lisää tehoa seuraavan sukupolven älypuhelimiin, mutta myös virtapihiä tekoälyä IoT-laitteisiin. Uuden arkkitehtuurin myötä Arm panostaa kuitenkin ennen kaikkea turvallisuuteen.
Armv9 tuo laitteisiin uuden CAA-arkkitehtuurin (Confidential Compute Architecture). Sen myötä laitteisiin tulee eristettyjä, sovelluskohtaisia alueita (Realms), joille sensitiivinen data eristetään, oli se sitten käytössä, levossa tai liikkeessä.
Armv9 tuo myös suoran tuen tekoälylaskennalle uusien vektorilaajennuskäskyjen muodossa. Arm kehitti SVE-tekniikan (Scalable Vector Extension) yhdessä Fujitsun kanssa. Samoja käskyjä käytetään maailman tehokkaimmissa supertietokoneissa.
SVE parantaa koneoppimismallien prosessointia Arm-suorittimilla, mutta Arm vihjaa jo siihen, että SV-käskyjä tuodaan jo lähivuosina sekä Mali-grafiikkaprosessoreille että Ethos-neuroverkkosuorittimille.
Arm ei ole kertonut, milloin ensimmäiset Armv9-laitteet olisivat tulossa markkinoilla tai edes sitä, milloin Armv9-käskykantaa tulee lisensoitavaksi.